Bojkottar SVT efter trans-skämt

Karin Dreijer. Henry W. Laurisch/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 16 okt 2022 2022-10-16
E-post 358

Artisten Karin Dreijer, som bland annat gjort intromusiken till tv-serien The Vikings, kommer bojkotta SVT:s dokumentärserie Nordic Beats. Skälet till bojkotten är att SVT:s satirprogram Svenska Nyheter skämtade om trans-ungdomar, rapporterar SVT.

– Är ditt barn en olycklig flicka? Inga problem, några injektioner bara så har du en olycklig ryggradslös pojke, sade Appelquist bland annat apropå ett inslag om att stopphormoner ökar risken för benbrott, och framförde sedan en låt i dansbands-stil med en skämtsam text om transvård.

Läs även: ”Han legitimerar judehat” – Komikern Kristoffer Appelquist ritar Hitlermustasch på Katerina Janouch

Flera reagerade starkt på inslaget, bland dem artisten Karin Dreijer, internationellt framgångsrik med bandet The Knife och soloprojektet Fever Ray som gjorde intromusiken till tv-serien The Vikings.

Dreijer identifierar sig själv som queeer och genderfluid, och använder ”hen/den” som pronomen. I ett mejl till SVT skriver Dreijer att hon kommer bojkotta SVT:s dokumentärserie Nordic Beats, och anklagar SVT och Svenska Nyheters programledare Kristoffer Appelquist för transfobi.

”Ni har valt att sända ett program som sparkar nedåt på en grupp barn som är bland de mest utsatta i vårt samhälle. Det är för mig helt obegripligt. (…) De som släppt igenom detta borde skämmas” skriver Dreijer till SVT.

– Karin har tackat nej till att medverka i programmet. Men det skapar inte så stora problem, eftersom vi inte börjat spela in än. Vi får ta någon annan artist i stället, säger Fredrik Norberg, projektledare på SVT Malmö, och projektansvarig för dokumentärserien Nordic Beats, till SVT.

Läs även: Eberhard om barnoperationerna: ”Det här är den nya tvångssteriliseringen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag