”Han legitimerar judehat” – Komikern Kristoffer Appelquist ritar Hitlermustasch på Katerina Janouch

Foto: Thron Ullberg / Joakim Berndes
  • Måndag 9 apr 2018 2018-04-09
E-post 1928

SVERIGE I ett Twitter-inlägg ritar komikern Kristoffer Appelquist en Hitlermustasch på en bild av författaren och debattören Katerina Janouch.
– Det här är ett uttryck för att han faktiskt är antisemit, kommenterar Janouch.

Bilden med Hitlermustaschen har publicerats på Kristoffer Appelquists konton på både Twitter och Instagram. På Twitter kallar komikern tilltaget för satir och menar att Katerina Janouch förtjänar det.

”Den dom [sic!] hetsar mot folkgrupp kan få en mustasch ritad på sig ibland. Det är priset :)”, skriver han. ”Muslimer. Men också generellt mot flyktingar.”

Appelquists inlägg har mötts av kritiska reaktioner på Twitter.

Katerina Janouch själv är inte heller särskilt road.

– Jag tycker det är omdömeslöst. Det är inte roligt, det är inte träffande, det är inte korrekt på något sätt, säger hon.

– Med bra humor driver man ju med något som på något sätt har verklighetsförankring. Men det här är ju gripet helt ur luften, det är bara ren och skär ondska – som också river upp sår som faktiskt aldrig läker i en familj. Förintelsen läker ju inte, man lever med det och har det i bakhuvudet även om det var länge sedan.

Legitimerar antisemitism

Janouch syftar på att flera medlemmar av hennes egen släkt sattes i nazistiska koncentrationsläger, och få av dem överlevde. Hon menar att Appelquists ”skämt” spär på den ökande antisemitismen där etablerade personer kan gömma sig bakom ”satir” för att kunna hata fritt.

– Klimatet mot judar hårdnar ju rent generellt och det här är ett uttryck för det. Det här är ett uttryck för att han faktiskt är antisemit och legitimerar på det sättet ett judehat som är väldigt otäckt och som bland annat vår egen utrikesminister Margot Wallström visat prov på, och då tycker ju sådana människor som han att det är fritt fram, säger Katerina Janouch.

Samtidigt menar hon att inlägget är ett exempel på den hårda tonen i sociala medier som framför allt drivs på av vänstern mot så kallade högermänniskor.

– Som känd person legitimerar han de här påhoppen som gör att diskussionen blir omöjlig. Vad jag kan se går han till attack mot mig för att jag kritiserar den svenska migrationspolitiken som har varit väldigt skadlig för landet. Den här typen av påhopp gör ju att folk drar sig för att diskutera.

Inte högertwittrarna som står för hatet

– Man har ju pratat om tonen på Twitter och skyllt väldigt mycket på riksdagsledamoten Hanif Bali, att han har skapat den dåliga stämningen där. Men det är ju inte sant. Nu kan vi se vilka som egentligen står för hat och angrepp, och inte sjutton är det högertwittrarna. De här så kallade goda personerna som utmålar sig själva som humanister och toleranta, de visar upp väldigt fula och otäcka sidor och där finns det ingen gräns för hur låga deras påhopp kan bli.

Folk har hört av sig till Janouch och uppmanat henne att gå vidare med saken juridiskt, kanske som ett förtalsfall. Men i nuläget är hon tveksam.

– Folk tycker ju det men jag måste fundera lite mer på vad och hur jag ska göra. Jag förstår som sagt inte den här bottenlösa ondskan som han ger uttryck för.

Läs även: ”Behövs nytt och friskt blod” – Katerina Janouch kandiderar till riksdagen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag