Bortom rykten och missförstånd – så röstade de svenska EU-ledamöterna i upphovsrättsfrågan

  • Torsdag 13 sep 2018 2018-09-13
E-post 406

EU I kölvattnet av gårdagens omröstning i EU-parlamentet där det nya kontroversiella direktivet för upphovsrätt röstades igenom var förvirringen inledningsvis stor om hur de svenska EU-parlamentarikerna hade röstat. Klart är dock att Soraya Post från Feministiskt Initiativ är den enda som var uttryckligen positiv till artikel 11 och 13. Nyheter Idag reder ut vad som hände.

Uppdatering 17/9 2018: I en tidigare version av artikeln påstods felaktigt att S hade röstat fel i frågan om att anta kommissionens förslag i sin helhet. Detta var inkorrekt. Felröstningen skedde när det handlade om att undanta bland annat satir och memer från artikel 13. S röstade för att anta kommissionens reviderade förslag i sin helhet.

Omröstningen den 12 september var i själva verket en hel serie omröstningar om olika tillägg och förslag. De röstsiffror som redovisats mest är voteringen om att anta kommissionens reviderade förslag i sin helhet, vilket bland mycket annat inkluderar de omtalade artiklarna 11 och 13. Här blev röstsiffrorna 438 för, 226 emot och 39 nedlagda röster. Det rapporterades också att alla svenska ledamöter röstade nej till förslaget förutom de socialdemokratiska ledamöterna och Soraya Post (Fi). Sedan spreds andra uppgifter om att S röstat fel i denna fråga, och Nyheter Idag var en av de kanaler som spred missvisande information.

Det är viktigt att förstå att det inte var så enkelt som att bara vara för eller emot exempelvis artikel 13. Det fanns många olika förslag på hur artikel 13 skulle utformas, vad som skulle undantas et cetera. Socialdemokraterna röstade emot de tidigare förslagen om artikel 11 och 13, som bland annat innehåller förslaget på uppladdningsfilter, men röstade för att anta kommissionens reviderade förslag i sin helhet, i vilket saknas exempelvis de tidigare skrivningarna om krav på automatiserade uppladdningsfilter. Majoriteten av de svenska ledamöterna ville dock stryka även de något urvattnade förslagen helt och hållet, men S försvarar sin position.

– Vi är långt ifrån nöjda och vi kommer att göra allt vi kan för att bevara internets karaktär av öppenhet och tillgänglighet. Därför kommer vi nu att ha en intensiv och nära kontakt med de som ska förhandla fram ett nytt kompromissförslag tillsammans med EU-kommissionen och EU:s medlemsländer, skriver S i Europaparlamentet.

Det har också ibland påståtts att SD ”lagt ned sin röst”, men det stämmer inte riktigt. Sverigedemokraterna har två ledamöter i EU-parlamentet, Kristina Winberg och Peter Lundgren. Winberg röstade mot förslaget, och Lundgren var inte närvarande vid omröstningen på grund av hälsoskäl som inte kunde vänta. Till Nyheter Idag uppger han att han skulle ha röstat som sin partikamrat om han haft möjlighet att närvara.

I fråga om artikel 12, vilken stipulerar att arrangören av ett idrottsevenemang har ensamrätt att fotografera eller filma evenemanget, röstade dock alla svenska ledamöter nej till förslaget förutom Winberg som lade ned sin röst.

– Just den frågan var inget som vi har valt att lägga stor fokus på men i och med att vi röstade nej till hela förslaget så ställer vi oss inte bakom den skrivningen heller. Naturligtvis hoppas vi på att hela det här  förslaget fastnar i trilogförhandlingen eller att man tar chansen och stoppar det när det kommer till omröstning igen. Som vi bedömer det har det här hamnat så fel så det finns nog ingen version av detta som vi kommer rösta ja till när det når Europaparlamentet igen, skriver hon till Nyheter Idag.

Den enda ledamot som var positiv till artikel 11 och 13 var Soraya Post. I ett skriftligt uttalande efteråt menar hon att EU-direktivet behövs eftersom ”detta är viktigt för rättvis ersättning [till kulturskapare] och den kreativa och kulturella sektorns utveckling i Europa”. Hon hänvisar också till flera av de svenska branschorganisationer som lobbat för hårdare upphovsrättslagar, som Stim, Klys (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) och Journalistförbundet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag