Länkskatt och internetfilter röstades igenom i EU-parlamentet under jubel

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Onsdag 12 sep 2018 2018-09-12
E-post 579

STRASBOURG EU-parlamentet röstade igenom ett kritiserat förslag till upphovsrättsreform. Förslaget innebär att internet ska filtreras för att stoppa brott mot upphovsrätten, och innehåller även en avgift för länkningar. 

Det omdiskuterade direktivet om upphovsrättsreform på internet röstades igenom i EU-parlamentet. Direktivet, som blivit hårt kritiserat, innehåller bland annat en avgift för länkningar och ett internetfilter för att skydda upphovsrättsskyddat material. Till direktivet har det tillkommit ett förbud för privatpersoner att filma sportevenemang.

Kritikerna menar att förslaget riskerar att förstöra internet, bland annat genom att hindra folk från att göra memer och dela andra slags bilder. Förslagets tillskyndare menar att kritiken framförallt kommer från de stora teknikföretagens lobbyister.

Nästa steg innan direktivet kan bli verklighet är att parlamentet och ministerrådet ska förhandla om innehållet, och en slutgiltig omröstning väntas till våren.

Läs även: Den 20 juni kan internet förstöras – svenska EU-parlamentariker ovilliga att svara på frågor

Enligt Breakits Emanuel Karlsten, som är en hård kritiker av upphovsrättsreformen, röstades förslaget igenom under jubel medan motståndare buades ut. Karlsten anser också att förslaget, som avvisades av EU-parlamentet i juli, endast innehåller ”kosmetiska förändringar”.

I sin artikel på Breakit skriver Karlsten också att ”Allt detta händer samma dag som EU-kommissionens ordförande lägger fram ytterligare ett förslag som förlitar sig på ett internetfilter. Nu är det inte bara upphovsrättsskyddat material som ska fastna i filtret, utan också terrorpropaganda. Sajter föreslås att inom 24 timmar ta bort sådana publiceringar. Hur ska det gå till? Det är omöjligt utan ett filter. Utan ett finkornigt filter, som tar bort det mest som kan likna terrorpropaganda – för att sajten ska slippa ansvar.”

Karlsten frågar sig också ”Vad är nästa sak som är så brottslig att det inte ens förtjänar chansen att publiceras innan det försvinner?”

Den liberala debattören Frans Sporsén sällar sig till Karlsten i sin kritik på Facebook, men riktar också kritik mot de stora svenska mediernas ointresse för frågan.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag