Brasiliansk högerkandidat knivhuggen – får stöd av Tottenham-stjärna

Jair Bolsonaro efter knivattacken. Bild: skärmdump Twitter
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post 22

VÄRLDEN Den brasilianska högerkandidaten Bolsonaro knivhöggs av en vänsteranhängare under ett valmöte. Nu får han stöd av den fotbollsstjärnan Lucas Moura – men stödet får kritik.

Den brasilianska storstjärnan Lucas Moura har haft en strålande inledning på säsongen för Tottenham i Premier League. 26-åringen gjorde bland annat två mål på Manchester United på deras hemmaplan Old Trafford, och utsågs nyligen till månadens spelare.

Men nu har Moura hamnat i politiskt blåsväder efter att ha stött högerkandidaten Jair Bolsonaro i det brasilianska presidentvalet. Moura twittrade att Brasilien behövde en ny riktlinje, och avfärdade också rasismanklagelser mot Bolsonaros. Mouras tweet har skapat rubriker, och BBC:s fotbollskorrespondent i Brasilien twittrade att Mouras tränare borde ta honom från högerkanten.

Knivhöggs på ett valmöte

Jair Bolsonaro är en kontroversiell kandidat i det brasilianska presidentvalet, som bland annat uttryckt sympatier för den tidigare brasilianska militärdiktaturen. Han är emot samkönade äktenskap, migration från i synnerhet Afrika och Karibien och för dödsstraff. Han har jämförts med Donald Trump och kallats ”religiös nationalist”, ”högerextrem demagog” och ”den mest kvinnofientliga hatiska valda politikern i den demokratiska världen” av västerländska tidningar och journalister.

Den 6 september blev Bolsonaro knivhuggen i magen under ett valmöte i staden Juiz de Fora. Knivattacken skadade lever, lungor och andra organ, och Bolsonaro kom in till sjukhuset i kritiskt tillstånd men sedan dess har hans situation stabiliserats. Knivmannen har gripits och identifierats som en vänsterradikal som sade sig ha haft ett uppdrag från Gud.

Bolsonaro leder för närvarande i opinionsmätningarna inför valet med siffror mellan 26 och 30 procent. Den enda kandidat som fått högre siffror i opinionsmätningarna är den före detta presidenten Luiz Lula Da Silva från Arbetarpartiet. Da Silva kan emellertid inte ställa upp i valet då han avtjänar ett fängelsestraff för korruption. Da Silva, som var president mellan 2003 och 2011, greps i april, och anklagades och dömdes för bland annat pengatvätt.

Da Silva är den femte brasilianska president som dömts till fängelse, men den första som dömts för korruption.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag