Bröder misstänks ha velat ansluta sig till IS – häktas

Foto: Flickr
  • Onsdag 23 feb 2022 2022-02-23
E-post

GÖTEBORG Enligt åklagaren tänkte de två bröderna i 40-årsåldern resa för att ansluta sig till Islamiska staten, IS, på lördagen. Men männen greps på Landvetter flygplats och häktades på onsdagen, rapporterar SVT.

Det var alltså i lördags som bröderna skulle flyga från Sverige men greps innan de hunnit lämna landet. Enligt åklagaren Henrik Olin var planen att de skulle ansluta sig till terrororganisationen IS.

Nu har bröderna häktats, misstänkta på sannolika skäl för brottet som rubriceras som ”resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet”.

Bröderna är hemmahörande i Göteborg, och en av dem har tidigare dömts för skadegörelse.

Innan de greps hade männen anmält att de skulle utvandra till Libyen. Terrorforskaren Magnus Ranstorp berättar för SVT att IS har fästen i det landet.

– Bröderna är välkända av Säpo och övrig polis sedan fem-sex år, för kopplingar till IS. De har också kopplingar till Syrien och har varit där. Så de har funnits länge på radarskärmarna. Båda har funnits i de här miljöerna i flera år, säger Ranstorp.

Männen förnekar brott och bestred häktningen. Åklagaren har till den 9 mars på sig att väcka åtal.

Läs även: Aggressiv bilförare ville bråka – blev själv knivhuggen i halsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag