Civila polisbilar kartläggs på sociala medier

Foto: Pixabay
  • Lördag 27 nov 2021 2021-11-27
E-post

SVERIGE I grupper på Facebook delar medlemmar information om civila polisbilar med varandra. Enligt Polisen kan det röra sig om blåljussabotage, rapporterar Ekot.

Det finns grupper på Facebook där folk delar bilder, beskrivningar och registreringsnummer på vad man tror är civila polisbilar som man ser ute i trafiken.

En sådan grupp har över 70 000 medlemmar. Enligt administratören är syftet med gruppen framför allt att varna varandra för civila polisbilar så att man ska slippa åka dit för fortkörning.

Detta förfarande kan dock vara olagligt och Polismyndigheten är på väg att upprätta en anmälan om misstänkt blåljussabotage.

– Man förstör polisens arbete. Det gör man ju indirekt med sådana här forum, säger Jens Åslund, säkerhetschef på polisregion Syd, till Ekot.

– Jag tror inte riktigt man förstår skadan man gör ibland. Till exempel att man låter en rattfyllerist vända och så kör de på någon annan någon annanstans. Det kan ju bli vilken effekt som helst, fast kanske ännu större om man röjer en spaningsverksamhet.

Läs även: Syrier våldtog flicka – döms

Läs även: 60-åring försökte preja mc-polis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag