”Dambergs utvidgade kemikalieskatt kommer rycka julklapparna ur barnens händer”

Färre julklappar om Mikael Damberg (S) får bestämma. Bild: Niklas Nordblad/Public Domain
  • Torsdag 23 dec 2021 2021-12-23
E-post 256

Julen är här och med det vaknar klåfingriga socialdemokrater till liv. Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste och mest populära julklapparna nu ännu dyrare, såsom exempelvis köpet av en liten TV till barnrummet, ett nytt TV-spel eller vitvaror till kök och badrum. Men regeringen stannar inte där. Finansminister Damberg vill även utvidga kemikalieskatten till att omfatta kläder och skor vilket bokstavligen kommer att rycka julklappar ur barnens händer.

Skatten slår fördelningspolitiskt hårdast mot barnfamiljer och mindre välbärgade, men har även haft en förödande effekt på handel och jobb i Sverige. Detta eftersom skatten länge inte togs ut på elektronik som köpts från andra länder vilket gjorde att konkurrenssituationen manipulerades.

Dåvarande S/MP-regeringen motiverade skatten med att konsumenter, likt fallet med plastpåseskatten, skulle förändra sin konsumtion i förmån för med miljövänliga produkter. Så blev det inte. I oktober 2020 kom en utvärdering av skatten, som Skatteverket gjorde tillsammans med Kemikalieinspektionen, där det konstaterades att myndigheterna sedan införandet 2017 inte kunnat se någon miljöeffekt alls.

Näringslivsföreträdare som exempelvis Svensk Handel, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen anser att skatten ska avskaffas eftersom den inte uppfyller sin målsättning. Vi delar den uppfattningen. Vidare är det naivt att tro att globala elektronikjättar som Samsung, Apple eller Sony skulle byta till mindre säkra brandskyddsmedel bara för att tillfredsställa en mikromarknad som Sverige.

Införandet av kemikalieskatten är ett av regeringens största näringspolitiska haverier. Idag ser vi konsekvenserna av den direkt näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen fört. En undersökning publicerad av HUI Research visar på att kemikaliskatten slår hårt mot svensk handel, med uteblivna intäkter på 4 miljarder kronor och upp emot 2000 förlorade arbetstillfällen.

Effekten av skatten, som uppgår till som högst 451 kronor per vara, medför att vart tionde köp flyttas från svenska butiker till utländska hemsidor. Konsumtionen har inte minskat, den har förflyttats. Miljövinsten är med andra ord obefintlig.

Trots detta har regeringen valt att höja skatten ytterligare sedan dess införande. Genom januariöverenskommelsen har det även funnits planer att bredda skatten ytterligare till att även omfatta kläder och skor. Det skulle innebära att en jacka exempelvis blir 50 kronor dyrare. Förslaget har även kritiserats hårt av PostNord, Tullverket och Skatteverket. HUI Research pekar på att förslaget kommer att innebära ett bortfall på 1,3 procent i modehandeln och ett tapp på 4,6 procent i skohandeln. Det kan i sin tur medföra att 150 företag och 900 jobb försvinner.

Vi var det enda parti i riksdagen som motsatte oss införandet av kemikalieskatten, trots dess usla utformning. I realiteten är skattens vinster inte bara miljömässigt obefintliga utan direkt kontraproduktiva, detta eftersom den dubbelbeskattar begagnade produkter och därmed motverkar återanvändning. Socialdemokraternas och Miljöpartiets Sverige är allt annat än hållbart, trots fina ord och diverse nya ”miljöskatter”.

Att regeringen sänkt värnskatten för de allra rikaste samtidigt som den steg för steg höjer skatten på barnfamiljernas julklappar är ytterligare en käftsmäll för vanligt folk. Kemikalieskattens syfte är, likt plastpåseskatten, att vara ännu en inkomstkälla för regeringen att fylla statskassan med. Pengar som sedan, i mångt och mycket, strösslas på nonsens och trams. Svenska folket är inte Socialdemokraternas kassako, det är dags att vägra nya symbolpolitiska skatter.

Om debattörerna

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Alexander Christiansson (SD)
Eric Palmqvist (SD)
Josef Fransson (SD)

Ledamöter i riksdagens näringsutskott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag