I samarbete med esportbetting.se

De största e-sportvinsterna

  • Tisdag 14 jul 2020 2020-07-14
E-post 0

Att det finns mycket pengar i e-sporten är ingen hemlighet och de som tillhör den absoluta eliten tävlar om flera miljoner dollar i de största turneringarna. Många esport-spelare kan alltså inte bara leva på sin hobby utan blir miljonärer på köpet. Men vilka är egentligen de största e-sportvinsterna genom alla tider? Och är det några svenska lag och spelare som har tagit del av dessa framgångar? Det är två frågeställningar som vi tittar närmare på här.

Fortnite World Cup

Sommaren 2019 var det återigen dags för den årliga turneringen i Fortnite Cup. Första priset låg på hela tre miljoner dollar vilket då motsvarade ungefär 28,5 miljoner svenska kronor, en summa många spelare suktade efter. Det är faktiskt mer prispengar än i den ärofyllda tennisturneringen Wimbledon.

Dessutom fortsätter summorna att bli ännu högre, mycket tack vare att sponsorerna är villiga att betala ut dessa prispengar. Vinnare av Fortnite Cup 2019 blev amerikanen Kyle Giersdorf och bästa svensk blev Pontus ”Tchub” Bucht som kammade hem ungefär 1,5 miljoner kronor. Pontus själv säger att pengarna är viktiga för att kunna fortsätta satsa på en karriär inom e-sporten.

The international

En annan turnering som alltid väcker stor uppmärksamhet är The International där spelare tävlar i Dota 2. Här har flera svenska e-sport lag medverkat, inklusive laget Alliance som stod som vinnare år 2013. Då kammade de hem en prispott på nära tre miljoner dollar i den amerikanska staden Seattle där tävlingen gick av stapeln.

Prispotten i denna prestigefyllda tävling ökar varje år och 2019 var den uppe i över 34 000 000 dollar. Laget OG vann både 2018 och 2019 och blev alltså en makalös summa rikare. Att The International kan dela ut så stora prissummor beror på så kallad crowfunding där vem som helst kan bidra till prispotten.

Svenska framgångar

Inom Sverige är esporten väldigt stor och flera framgångsrika lag har skapats här. Vi har redan nämnt att Alliance lyckades ta hem prestigefyllda The International är 2013, men det är långt ifrån den enda framgången. Idag rankar det svenska laget Fnatic som världens bästa lag inom CS:GO och de har vunnit tre stycken så kallade major-tävlingar. Den första segern kom 2013 i DreamHack Winter och då vann de 100 000 dollar ur en prispott på 250 000 dollar.

NiP (Ninjas in Pyjamas) är ett annat lag som har skördat framgångar och där var Emil Christensen medlem, han anses av många vara den bästa CS:GO spelaren någonsin. NiP vann bland annat DreamHack Winter 2012 men prissumman var ganska blygsam i sammanhanget, då den ”endast” landande på 22 000 dollar.

Deras största seger pengamässigt kom i den tyska turneringen ESL One i Köln 2014 där de spelade in 100 000 dollar. Dock måste man komma ihåg att laget splittrades redan 2015 innan de enorma summorna blev verklighet.

Emil Christensen framgångar fortsatte dock och han beräknas vara god för mellan 1-5 miljoner dollar vilket inte är fy skam. Dessa intäkter kommer delvis från vinster men också från sponsorer och reklam. Så vi kan med all säkerhet säga att det lönar sig att bli riktigt duktig inom e-sport.

I samarbete med esportbetting.se

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag