DEBATT: Grötmyndiga sexmoralister är ute och cyklar om Onlyfans och sexarbete

Patricia Pettersson. Foto: Privat/Faksimil Onlyfans
  • Fredag 26 mar 2021 2021-03-26
E-post 94

Sajten Onlyfans har blivit ett rött skynke för anti-sexarbeteorganisationer och debattörer. Trots att sajten är att likna vid utvikningsbilder försöker grötmyndiga tyckonomer, nu senast författaren Simon Häggström, koppla det till sexarbete och att det skulle leda till att kvinnor far illa. Det här är personer som diskvalificerat sig från att göra sig till talespersoner, skriver Patricia Pettersson, samhällsdebattör som driver ett konto på Onlyfans.

Expressen skriver återigen om sajten Onlyfans i ett negativt perspektiv. Man uppmärksammar att polisen och författaren Simon Häggström skriver kritiskt på sitt Instagramkonto om sajten. I sina inlägg har Simon rätt i en sak: de svaga i vårt samhälle får alltid lida mest.

Det här är samme Simon Häggström som var snabbt ute i våras, när det stormade runt Paolo Roberto (i samband med att han åkte fast för sexköp) för att marknadsföra sin bok.

Paolo-affären stal hela samhällets uppmärksamhet i åtminstone några månader. Hur många böcker Simon fick sålt, det vet jag inte. Paolo utreddes för ”oaktsam våldtäkt”, något som sedan lades ned eftersom målsägande i detta fallet inte ville bli kontaktad. Kunde det ha rört sig om en sexarbetare som faktiskt trivs med sitt jobb, värnar om klientens integritet och sin egen? Detta skulle givetvis strida helt och hållet emot Simons bestämda bild av sexarbetare som offer. Det är här vi går varsin väg.

I sitt nya Instagraminlägg gör Simon Häggström kopplingar mellan Onlyfansmodeller och sexarbetare. Men jag ser inte mig själv som sexarbetare, precis som utvikningsmodeller inte ser sig själva som sexarbetare. Eller skulle någon på fullaste allvar kalla kvinnor som Victoria Silverstedt, Carmen Elektra eller Pamela Anderson för sexarbetare? Vad är då en fotograf? En hallick eller bordellpappa? Jag är isåfall alla tre, eftersom majoritet av mina bilder är egenproducerade. ”Men du tar ju nakenbilder som killar runkar till” är en invändning jag ofta får. Det är som att människor inte vet att det går alldeles utmärkt att onanera till bilder av påklädda människor (det gör det). Många influencers som använder Onlyfans lägger inte upp naket överhuvudtaget, bara bilder i underkläder.

Jag har pratat med flera sexarbetare som trivs väldigt bra med yrket. Ja, yrke säger jag, att sexköp är kriminaliserat i Sverige är en sak, sett till världen i stort hittar du sällan en liknande lagstiftning. I Tyskland, där sexköp är lagligt och reglerat, hittar vi en helt annan sorts kvinnorörelse och feminism som stöttar och backar kvinnor i deras val av yrke.

Jag önskar att vi i Sverige kunde navigera åt det hållet, men när män tillika kvinnor ständigt ska skamma sexarbetande kvinnor och män och kalla allt horeri, då hamnar vi i ett meta-debattklimat där vi helt enkelt inte kommer någonstans.

Det är exakt där organisationer som Talita, Inte din hora och andra frikyrkliga organisationer och människor vill hålla kvar oss. Deras narrativ är att sexarbetare inte vet sitt eget bästa, att de i princip är hjärntvättade. Oftast bemöter man inte ens argumenten.

Min respons? Ge oss något bättre, något konkret! Hur kan vi stärka de kvinnor som ger sig in i yrken som inte är passande?

Jag startade mitt konto på Onlyfans för snart två år sedan. För mig har det varit en väldigt lärorik och utvecklande resa. Det är inte egentligen att vara naken i sig som har gjort det så utvecklande, men det har gett mig en identitet. ”Nu är jag detta, vad händer härnäst?”

Jag rekommenderar som regel aldrig Onlyfans till någon tjej, för vi är alla olika. För mig var det ett sätt att ta tillbaka makten över min kropp, det var ett uttryck för en själ i uppror. En tjej som ville synas, som ville höras men som inte kunde hitta en bra ursäkt för det. Detta blev ursäkten och det visade sig också, i kombination med andra saker, vara läkande för själen. Under hela mitt liv har jag fått höra att ”du ska inte göra si, du ska inte göra så” och att korsa den gränsen gav mig möjligheten att möta upp mig själv, starkare än nånsin.

I Expressens artikel går det att läsa:
”Meghan Donevan, forskare på organisationen Talita som hjälper människor ut ur prostitution och pornografi har tidigare sagt till tidningen att de ser hur unga kan råka illa ut.
– Till slut tvingas kvinnorna lägga upp grövre innehåll, om de vill tjäna samma summor som innan. Någonstans på vägen tappar man greppet och då blir det allt svårare att ta sig ut. Om kvinnan är desperat, särskilt i dessa tider, är det svårt att tacka nej, säger hon.”

Onlyfans är en plattform där man själv styr över innehållet. Man bestämmer alltså helt själv vad man vill lägga upp. Att påstå att kvinnor tvingas lägga upp saker är helt enkelt inte sant. Det finns ingen på plattformen som kontaktar dig och hetsar dig till att posta grövre material. Vad hon egentligen säger är att kvinnor inte har något som helst ansvar för sina egna liv och kroppar.

Ska vi missunna människor sin rätt att göra precis vad de vill med sina egna kroppar, för att en minoritet är vårdslösa och självskadande? Ska vi fastna vid drogmissbrukande runaways som använder sexarbete för att finansiera sitt drogmissbruk och totalt ignorera en stor välmående grupp som gör som ett sjyst extraknäck eller ett arbete?

Extremoppositionens svar på kvinnligt lidande är alltid att friskriva kvinnor från eget ansvar, att ständigt uppmuntra offerrollen. Lösningen borde vara att sätta in åtgärder som istället stärker kvinnor. Men det förslaget dyker märkligt nog aldrig upp.

Jag bedömer inte Simon Häggström som lämplig att föra någon kvinnas talan, han hade fel om sexarbetaren som sålde en tjänst till Paolo och han har fel om majoriteten av sexarbetare.

I Sverige gör vi ingen skillnad mellan frivilligt arbete och människohandel, det måste det bli ändring på.

Om debattören

Patricia Pettersson är samhällsdebattör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag