DEBATT: Hög tid att förklara Kinas ambassadör icke önskvärd

Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: ECDC (CC BY 2.0)
  • Onsdag 28 apr 2021 2021-04-28
E-post 256

En ambassadör som utövar påtryckningar mot svenska journalister och politiker kan inte anses vara en konstruktiv part i våra internationella relationer. Gui Congyou måste förklaras icke önskvärd, skriver Daniel Lantz och Sebastian Platen från Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna.

Ännu en gång har Kinas ambassad visat att man inte respekterar svensk lag och demokrati. För några veckor sedan fick frilansjournalisten Jojje Olsson ett mejl där han uppmanades sluta kritisera det kinesiska kommunistpartiet och att han annars skulle möta konsekvenserna av sitt agerande. Jojje Olsson hade nyligen rapporterat om den kinesiska bojkotten av H&M som grundar sig i att företaget valt att avsluta samarbeten med underleverantörer från Xinjiangregionen som använder sig av tvångsarbete. Mejlet kan inte ses som någonting annat än ett hot.

Utrikesminister Ann Linde kommenterar det hela med: ”Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist.” Ann Lindes kommentar är ingenting annat än en medial krishantering. Hade regeringen tagit det på allvar hade man utvisat Gui Congyou för länge sedan. Istället nöjer man sig med att symboliskt kalla upp honom ännu en gång till utrikesdepartementet för ett samtal.

Gui Congyou är nämligen en stammis på utrikesdepartementet och är van vid att bli uppkallad till denna typ av samtal. Ingenting tyder på att han är intresserad av att förbättra svensk-kinesiska relationer eller på något sätt vara tillmötesgående när problem uppstår. Han är snarare en polariserande kraft i Sveriges internationella relationer och tyvärr accepterar svenska regeringen beteendet.

Ambassadören har satt i system att utöva påtryckningar mot bland annat journalister, oppositionspolitiker och ministrar för att försöka skydda bilden av kommunistpartiet i Kina. I Kinas ögon framstår Sveriges utrikesdepartement som tandlöst. Regeringen talar gärna om hur de värnar demokratiska värderingar. När det väl kommer till kritan är man dock inte villig att stå upp för dem på riktigt. För vad gör man om man tycker att någonting är oacceptabelt? Jo då måste man agera.

Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna förstår att om man vill åtnjuta demokratiska rättigheter så måste man också vara villig att försvara dessa. Det räcker helt enkelt inte att bara prata om det. Vi kan inte som ensam nation påverka Kinas inrikespolitik men vi har all rätt att värna demokratin och rättigheterna i Sverige. Det är det minsta vi kan göra.

Vi välkomnar att Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har tagit ställning för att utvisa ambassadören – förslaget har ännu större stöd bland ungdomsförbunden. Det skulle nämligen innebära att vi på riktigt markerar att Kinas unkna propagandametoder inte hör hemma på svensk mark. Svenska journalister ska kunna rapportera om brott mot mänskliga rättigheter utan att utstå hot från ambassader i vårt land.

Det är hög tid att förklara ambassadör Gui Congyou persona non grata.

Daniel Lantz, generalsekreterare, Ungsvenskarna

Sebastian Platen, utrikespolitisk talesperson, Ungsvenskarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag