DeSantis succé – slog insamlingsrekord första dygnet av presidentvalskampanj

Bild: Public Domain
  • Lördag 27 maj 2023 2023-05-27
E-post 0

I veckan tillkännagav Florida-guvernören Ron DeSantis sitt bud för att bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Sjösättningen av kampanjen blev lite av en flopp och omgärdades av tekniskt strul. Men uppföljningen blev desto bättre när Trumps utmanare slog rekord i insamlade donationer det första dygnet efter att ha lanserat sin presidentvalskampanj.

Totalt samlade DeSantis-kampanjen in 8,2 miljoner dollar (cirka 89 miljoner kronor) de första 24 timmarna efter att officiellt ha gått in i presidentvalsracet, rapporterar CBS News.

Summan inkluderar online-donationer samt pengar insamlade vid ett kampanjevenemang i Miami, meddelar DeSantis-kampanjen. Hur mycket pengar som kom från respektive källa är oklart.

Läs även: DeSantis inför dödsstraff för barnvåldtäkt – utmanar Högsta domstolen

Siffran på 8,2 miljoner dollar är ett nytt rekord för en icke-sittande presidentkandidat det första kampanjdygnet. Det tidigare rekordet höll den nuvarande presidenten Joe Biden som samlade in 6,3 miljoner dollar de första 24 timmarna av sin kampanj 2020.

Som sittande president trumfade emellertid Donald Trump de båda och lyckades samla in så mycket som 24,8 miljoner dollar på mindre än 24 timmar efter att ha sjösatt sin omvalskampanj 2020, enligt PBS.

Tekniskt strul vid presentation

DeSantis-kampanjens lyckosamma insamling är goda nyheter för mannen som av många ses som Trumps främste utmanare till att bli Republikanernas presidentkandidat 2024. Speciellt med tanke på att sjösättningen av kampanjen inte blev vad Florida-guvernören hade hoppats på.

Det var i ett samtal med Elon Musk på Twitter Spaces under onsdagen amerikansk tid som DeSantis hade planerat att officiellt presentera sin presidentvalskampanj.

På grund av tekniskt strul försenades emellertid sändningen och flera användare klagade på att de inte kunde höra något, rapporterar Fox News.

Nära 700 000 användare hade loggat in för att höra tillkännagivandet ungefär 20 minuter efter att det hade utannonserats. Men evenemanget stängdes sedan abrupt av utan förklaring. Twitterägaren Elon Musk sade vid en punkt i samtalet att servrarna var överansträngda.

Politiska motståndare var inte sena med att håna debaclet. Däribland president Joe Biden.

Trump-kampanjen gick ännu längre i sitt häcklande. ”#DeSaster”, twittrade den forne presidentens son Donald Trump Jr.

Pappa Trump ville förstås inte vara sämre och publicerade en manipulerad skärmdump i sociala medier från Twittersamtalet där DeSantis och Musk pratar med mångmiljardären Georges Soros, World Economic Forums ordförande Klaus Schwab, forne vicepresidenten Dick Cheney, Adolf Hitler, Djävulen och FBI.

En stor del av de mest gillade kommentarerna till hans Instagraminlägg är dock kritiska till den forne presidentens svingande. Flera av dem skriver att de tidigare har röstat på Trump, men inte gillar hans beteende och nu tänker stödja DeSantis. Andra uppmanar rivalerna att istället söka samarbete.

Donald Trump leder stort i de senaste opinionsmätningarna inför det republikanska primärvalet för att bli partiets presidentkandidat 2024.

I en mätning gjord av CNN innan DeSantis offentliggjorde sin länge förväntade kandidatur är Trump förstahandsvalet hos 53 procent av väljarna som lutar åt Republikanerna, medan tvåan DeSantis når upp till 26 procent.

Läs även: Fiasko för ”Trumpty Dumpty” – hånas av högermedia efter valet

Läs även: JFK:s brorson utmanar Biden i presidentvalet – kritisk till vaccin och restriktioner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag