JFK:s brorson utmanar Biden i presidentvalet – kritisk till vaccin och restriktioner

Bild: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0/Public Domain
  • Fredag 21 apr 2023 2023-04-21
E-post 0

Robert F. Kennedy Jr., son till senatorn Robert F. Kennedy och brorson till president John F. Kennedy, ställer upp i det amerikanska presidentvalet. På onsdagen offentliggjorde han sin kandidatur till att bli Demokraternas presidentkandidat 2024, rapporterar Fox News.

Det var vid ett evenemang i Boston som miljörättsadvokaten och den profilerade vaccinkritikern Robert F. Kennedy Jr. gick ut med att han kandiderar till att bli Förenta staternas 47:e president framför jublande åskådare.

– Mitt uppdrag under de kommande 18 månaderna av den här kampanjen, och under mitt presidentskap, blir att avsluta den korrupta sammanslagningen av stats- och företagsmakt som hotar att införa en ny sorts företagsmässig feodalism i vårt land, sade Kennedy i talet.

Han fortsatte med att adressera polariseringen i landet, som han menar är den värsta sedan det amerikanska inbördeskriget och som han lovade att försöka få ett slut på genom att få folk att prata om sina gemensamma värderingar snarare än det som skiljer dem åt.

Dessutom skickade han en passning till landets medier.

– Vi vet att media ljuger för oss. Alla vet det.

Läs även: Här lämnar Musk BBC-journalisten svarslös: ”Du ljög precis”

Den 69-årige Kennedy utmanar därmed den sittande presidenten Joe Biden om nomineringen från hans eget parti. Tidigare har även demokraten Marianne Williamson meddelat att hon utmanar Biden om att bli partiets presidentkandidat.

– Under normala omständigheter hade jag inte gjort det här. Men det här är inte normala omständigheter. Jag ser mitt land bli stulet från mig, sade Kennedy under talet.

Kritisk mot covidvaccinen

Robert F. Kennedy Jr. är son till Robert F. Kennedy, senatorn som mördades 1968 mitt under sin presidentvalskampanj. Han är också brorson till John F. Kennedy, en av USA:s kanske mest kända presidenter som också han mördades 1963 i Dallas det tredje året in på hans presidentskap.

Utöver sitt arbete som advokat har Kennedy på senare år gjort sig känd för sin kritik mot covid-19-vaccinen och restriktionerna till följd av pandemin.

2021 publicerade han den bästsäljande boken The Real Anthony Fauci (Utgiven på svenska som Den verklige Anthony Fauci av Karneval förlag) där han riktar flera hårda anklagelser mot Anthony Fauci, den före detta direktören för USA:s smittskyddsinstitut som blev något av en symbol för den amerikanska covidhanteringen, som Anders Tegnell blev i Sverige.

Kennedys kritik mot vaccin och läkemedelsindustrin har genom åren inte bara sträckt sig till covidvaccinen och fått honom att bli en kontroversiell figur även inom sin egen släkt, den berömda Kennedy-familjen.

Samtidigt har hans aktivism för individuella rättigheter gjort honom till en alltmer populär figur inom den amerikanska högern, skriver Fox News.

Presidentkandidaten insisterar å sin sida att han inte är en motståndare till vaccin utan bara vill göra dem säkrare. Samtidigt har hans välgörenhetsorganisation Children’s Health Defense anklagats för att sprida obefogat tvivel kring vaccinens säkerhet.

Läs även: Trumps FN-ambassadör ställer upp i presidentvalet

Läs även: Fiasko för ”Trumpty Dumpty” – hånas av högermedia efter valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag