Diktatorn Mugabe död – hyllas av Schori (S): ”Hade också oturen att omge sig med dåliga rådgivare”

Bild: Press Service of the President of Russia/Eva Lindblad / Leopard Förlag
  • Fredag 6 sep 2019 2019-09-06
E-post 1524

Robert Mugabe, Zimbabwes tidigare diktator som störtade sitt land i ekonomiskt kaos och förföljde oppositionella, vita bönder och homosexuella, har avlidit vid 95 års ålder. Mugabe hyllas efter sin bortgång av regeringarna i Sydafrika och Kina, men också av den socialdemokratiska politikern och diplomaten Pierre Schori.

Zimbabwes före detta diktator Robert Mugabe har avlidit vid 95 års ålder. På 70-talet ledde Mugabe den socialistiska ZANU-gerillan i inbördeskriget mot Rhodesias vita minoritetsstyre och blev den nya nationen Zimbabwes första premiärminister.

När Zimbabwe fick ekonomiska problem under 90-talet inleddes en våldsam kampanj mot vita bönder, den politiska oppositionen och sexuella minoriteter som enligt Mugabe samarbetade med väst för att förstöra Zimbabwes ekonomi.

Läs även: Homosexuella stenas till döds i afrikanskt flyktingläger

Mugabe störtades från makten av sitt eget parti ZANU-PF år 2017 men fick full immunitet, diplomatstatus och levde resten av sitt liv i lyx. Mugabe blev svårt sjuk i april i år och avled den 6 september. Dödsorsaken har ännu inte bekräftats.

Robert Mugabe

På 70-talet var Mugabe marxist-leninist, som talade sig varm för Lenin, Stalin och Fidel Castro och förespråkade att Rhodesias ledning skulle avrättas efter kriget, att de vita böndernas land skulle beslagtas och att landet skulle bli en marxistisk enpartistat.

I de första parlamentsvalet efter inbördeskriget tonade Mugabe ned mycket av sin marxistiska retorik för att inte skrämma bort den ekonomiskt starka vita befolkningen. Valet präglades emellertid av våld, hot och spänningar.

ZANU-PF vann valet med 63 procent av rösterna och i sitt segertal manade Mugabe till nationell enhet och lovade att vita tjänstemäns pensioner och privata egendom inte skulle påverkas.

I början av sitt styre höll Mugabe sina löften och förde en försiktig, konservativ politik med liberal ekonomi för att locka utländska investerare. Man satsade även hårt på utbildning och antalet läskunniga i landet ökade från 62 procent till 82 procent.

När Zimbabwes ekonomi stagnerade på 90-talet började Mugabe anklaga länder i väst och landets vita minoritet för de ekonomiska problemen. Mugabe började även gå till angrepp på homosexuella, vars "undermänskliga beteende" ansågs vara en import från västvärlden.

År 2000 började svarta grupper med stöd av regeringen attackera och ockupera lantbruk som ägdes av vita bönder. Enligt ZANU-PF bestod grupperna av "krigsveteraner" men de flesta var arbetslösa män som inte deltagit i kriget som tog slut 20 år tidigare.

Konflikten med de vita jordbrukarna bidrog till att Zimbabwes ekonomi kollapsade, och Mugabe utmanades politiskt av oppositionspartiet MDC under ledning av fackföreningsledaren Morgan Tsvangirai.

När Mugabe förlorade valet 2008 mot Tsvangirai inledde hans "krigsveteraner" en våldsam kampanj mot MDC som resulterade i minst 153 dödsoffer. Konflikten slutade med att Mugabe blev kvar som president med Tsvangirai som premiärminister. I valet 2013 återtog Mugabe makten.

2017 störtades Mugabe av sitt eget parti ZANU-PF. Mugabe fick full immunitet, diplomatstatus, behöll sina affärsverksamheter och betalades dessutom 10 miljoner dollar.

Diktatorn Rober Mugabes familj får nu kondoleanser från regerande ANC i Sydafrika, som också skickar sitt deltagande till hans parti ZANU-PF.

– Vi sörjer med er vår vän, statsman, ledare och revolutionär, säger ANC:s generalsekreterare Ace Magashule.

Även diktaturen Kina beklagar diktatorns död.

– Vi är djupt sorgsna över denna bortgång och uttrycker uppriktiga sympatier till Zimbabwes folk, regering och till herr Mugabes familj, säger Geng Shuang, talesman för det kinesiska utrikesministeriet.

Till dem som beklagar diktatorns bortgång hör även Pierre Schori (S), tidigare biträdande utrikesminister.

Till SVT Text säger Schori, som blev utkastad ur Zimbabwe när han ledde EU:s valobservatörer 2002, att Mugabe var ”vänlig men stenhård på sin sak”, och jämför även diktatorn med Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela som fick Nobels fredspris 1993.

– Men Mugabe var en helt annan person. Han hade också oturen att omge sig med dåliga rådgivare, tillägger Schori.

Storbritanniens regering är mer kritiska till den avlidne diktatorn.

– Vi uttrycker naturligtvis våra kondoleanser till de som sörjer men vet att för många var han ett hinder mot en bättre framtid. Under hans styre led Zimbabwes befolkning mycket då han utarmade deras land och godkände bruket av våld mot dem, säger en talesperson för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Inte heller Aftonbladets Anders Lindberg skräder orden om Mugabe.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag