Homosexuella stenas till döds i afrikanskt flyktingläger

Jaw Desman i det kenyanska flyktinglägret. Bilden är ett fotomontage.
  • Torsdag 2 apr 2015 2015-04-02
E-post 242

KENYA Situationen för homosexuella i Afrika är svår. Inte ens flyktinglägren vars målsättning är att ta hand om sexflyktingarna klarar av att garantera deras säkerhet.

Situationen för de flyende sexuella minoriteterna i flyktinglägret Kakuma i norra Kenya är skrämmande. I världens tredje största flyktingläger hotas, stenas och förgiftas den homosexuella minoriteten. Detta belyses i en nypublicerad dokumentär som behandlar livet för de boende i lägret.

Det har uppstått en stor tillströmning av flyktingar som flyr HBTQ-hat och antigay-lagar i Kenyas grannländer, såsom Uganda och Somalia. Trots detta är livet i lägren ofta farligt.

Jaw Desman tvingades fly sitt hem efter att ha blivit avslöjad som homosexuell i ugandisk press, något som bland annat ledde till förföljelse och att hans hem stormades av hans grannar.

När han lyckades nå lägret i Kakuma, upptäckte han att hatet inte hade försvunnit.

– De säger att homosexualitet är emot guds vilja. De är pålitligt troende här. Så när de väl ser dig så pekar de på dig, de spottar och kastar sten, förklarar Jaw Desman för en internationell HBTQ-tidning.

Vidare berättar han om hur en av hans kamrater en gång nästan blev stenad till döds av ett gäng somalier, enbart på grund av sin sexuella läggning.

En annan ugandisk HBTQ-flykting, William Ssemakula, menar att hans liv i lägret varit ett helvete och berättar att även han fått se folk inte bara utsättas för stenkastning utan även förgiftning. Situationen gör att han fruktar för sitt liv.

– Jag har sett någon bli mördad för att han var gay. Han förgiftades. Så jag har tänkt att jag inte ska visa upp mig på vissa sätt för att jag vill behålla mitt liv, berättar han.

Vakterna bryr sig inte om attackerna

Även lesbiska Emmax Nagajja, kan berätta om hur HBTQ-personer saknar alla former av rättigheter i lägren.

– När vi blir attackerade för att vara HBTQ-personer vill inte polisen arbeta med fallet.

Om de utsatta försöker rapportera till vakterna möts de av tomhet och nonchalans, som om inget hänt. Detta eftersom de som ska beskydda lägrets flyktingar ofta har samma åsikter som de som utför attackerna.

En annan anonym person som intervjuas i dokumentären berättar om en händelse där en grupp människor hotade att dricka hans blod.

Tvingas sälja sex för att överleva

Begränsningarna av flyktingarnas livsstandard tar inte slut där. Dålig hygienisk miljö, begränsad tillgång till mat, kläder och skydd är vardag för de homosexuella. Flyktingarna vittnar även om att de tvingas sova på hårda tegelsängar.

Jaw Desmann tillägger även att de tvingas till sexarbete för att kunna skrapa ihop de pengar de behöver för att kunna leva ett drägligt liv i lägret.

– Du måste ha pengar för att kunna få tillgång till allt – mat, kläder och grundläggande förnödenheter. Så vi utför sexarbeten. Du går ut där, letar efter klienter, de ger dig pengar och då kan du överleva här inne, berättar han.

Pepe Julian Onziema från Sexuella Minoriteter i Uganda (SMUG) berättar i dokumentären att UNHCR-ansvariga som sköter lägret försöker hantera situationen men misslyckas. Den stora tillströmningen av HBTQ-flyktingar var oväntad och därmed uppstod en oväntad situation menar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag