Donald Trumps flyktingstopp löper ut idag

Foto: Alisdare Hickson/Stephen Melkisethian
Foto: Alisdare Hickson/Stephen Melkisethian
  • Tisdag 24 okt 2017 2017-10-24
E-post 4

USA Donald Trumps exekutiva order om flyktingstopp löper ut idag, rapporterar AP. Den amerikanske presidenten har valt att inte förlänga stoppet.

USA:s inrikessäkerhetsdepartement (DHS) arbetar med att ta fram nya tuffare krav på de asylsökande som USA släpper in i landet. Det nya regelverket ska snart offentliggöras.

Ett maxtak på 45 000 asylsökande per år har införts, en rejäl minskning från den gräns på 110 000 flyktingar som president Barack Obama införde. Det är emellertid inte säkert att ens så många asylsökande kommer släppas in i USA i år eftersom det inte finns någon lägsta nivå.

Flyktingstoppet var en del av den exekutiva order om inreseförbud för resenärer från muslimska länder som Trump skrev under tidigare i år efter att ha varit president i en knapp vecka. Inreseförbudet för muslimer fick stor medial och politisk uppmärksamhet och bestreds av flera domstolar. Flyktingstoppet har emellertid fått vara kvar utan att utmanas politiskt av oppositionella jurister.

Trump har i synnerhet pekat ut somalier som en problematisk folkgrupp som han ogärna vill att amerikanska myndigheter ska släppa in i landet. Somalier kan knytas dels till terrordåd utförda i USA men även som muslimska extremister som försöker resa utomlands för att ansluta sig till terrorgrupper. Även araber från exempelvis Syrien, Irak, Marocko och Jemen har Trump direkt eller indirekt uttryckt oro över.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag