Efter statykuppen – Frick kallad till polisen: ”Verkar som vi är oeniga om hur fri konsten ska vara”
STOCKHOLM Han skapade rubriker med en kopparfärgad staty av Joakim Lamotte fastsatt på ett flera ton tungt betongfundament framför LO-borgen i Stockholm. Nu har Chang Frick fått en kallelse från ordningsmakten och kommer delgivas misstanke om brott mot ordningslagen. – Jag räknar givetvis kallt med att Konstfack och andra institutioner kommer stödja mig, säger Frick.
I februari dök en staty av journalisten Joakim Lamotte i skyddsväst och hållandes i en dammsugare upp framför LO-borgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Statyn, som var 3D-printad och lackerad i kopparfärg, stod innanför en glashuv som i sin tur satt fast i ett väl tilltaget betongfundament.
Upphovsmannen till statyn var entreprenören Chang Frick som även är chefredaktör och ägare till Nyheter Idag. Statyn gjordes som en del i marknadsföringen av elbolaget Svensk Kärnkraft som Frick grundat. Statyn fick stå kvar i en vecka innan någon stal den.
Läs även: Så skapades Lamottestatyn – sattes upp vid LO-borgen mitt i natten
Nu har även polisen fått upp intresset för konstverket och Frick har fått en kallelse till polishuset på Kungsholmen. Den ansvarige handläggaren delar efternamn med författaren Leif GW Perssons antihjälte Evert Bäckström noterar Frick med viss munterhet efter att han ringt upp och pratat med denne.
– Jag hann aldrig fråga om Bäckström var släkt Evert, emellertid fick jag det förklarat för mig att jag kommer delgivas misstanke om brott mot ordningslagen, säger han.
Vad kommer du att säga till polisen?
– Jag kommer såklart vara ärlig att det är jag som ställa dit statyn. Samtidigt kommer jag neka till att jag har gjort något brottsligt. Jag menar att det är tillåtet att ställa upp en staty på det sätt jag har gjort då, säger Chang Frick och hänvisar till ordningslagens 3:e kapitel och 1 paragraf.
”En offentlig plats inom detaljplanelagt område får inte utan tillstånd av Polismyndigheten användas på ett sätt som inte stämmer överens med det ändamål som platsen har upplåtits för eller som inte är allmänt vedertaget. Tillstånd behövs dock inte, om platsen tas i anspråk endast tillfälligt och i obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd.”
– Men det finns fler lagrum som jag kommer att hänvisa till.
Kallelsen till polisen har inte kylt av Chang Fricks intresse för konstinstallationer.
– Jag funderar på att säga till polisen att jag har för avsikt att ställa upp fler statyer runt om i Stockholm. Då kan det ju vara bra att få en laglig prövning, säger han och tillägger:
– Det förefaller som om jag och ordningsmakten är oeniga om hur fri konsten ska vara.
Chang Frick ser med tillförsikt fram emot en debatt om konstnärlig frihet.
– Jag räknar givetvis kallt med att Konstfack och andra institutioner kommer stödja mig som de gjorde när de stöttade Anna Odell och ”Nug”.
Odell skapade rubriker och blev polisanmäld när hon spelade psykotisk på Liljeholmsbron och blev omhändertagen 2009 som en del i ett konstprojekt. Samma år filmade konstären Magnus ”Nug” Gustafsson medan han saboterade och sprejade ner en tunnelbanevagn. Det presenterades som ett konstprojekt som Konstfack senare ställde ut. Både Odell och Gustafsson var studenter vid Konstfack.
– Till skillnad från de exemplen har jag inte tagit några resurser från sjukvården eller ordningsmakten och ingen har heller kommit till skada, säger Frick.
– Jag vädjar till alla som vill stödja den fria konsten att bli kund på karnkraft.se.
Betongfundamentet och glashuven är hämtad och finns i Chang Fricks verkstad berättar han. Det finns vissa planer på att restaurera statyn men Frick är förtegen om exakt vad som ska hända.
– Man ska aldrig avslöja sina hyss i förväg, avslutar Frick.