Efter valet – nu viker Moderaterna ner sig om tiggeriförbud

Foto: Pressbild/Peter Knutson Moderaterna
  • Torsdag 13 sep 2018 2018-09-13
E-post 729

STOCKHOLM Moderaternas toppnamn Anna König Jerlmyr skrev några veckor innan valet en debattartikel med titeln ”Stockholmarna har rätt – tiggeriet ska förbjudas”. Nu har hon gjort en helomvändning – skälet är strategi. – Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, säger Jerlmyr till Dagens Nyheter som var först med att berätta om nyheten.

Väljare som röstade på Moderaterna i Stockholm i tron om att det skulle innebära ett tiggeriförbud kan känna sig blåsta. Visserligen skrev partiets lokala tungviktare Anna König Jerlmyr en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans Tomas Tobé i mitten av augusti där man skrev:

”En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar.”

Men redan några dagar efter valet så har König Jerlmyr backat från retoriken om tiggeriförbud. Hon gör klart i en intervju med Dagens Nyheter att man slopar kravet på tiggeriförbud för att underlätta kommande förhandlingar med samarbetspartier.

– Moderaterna kommer inte att driva ett tiggeriförbud i samtalen om att få till stånd en majoritet. Det saknar stöd i Alliansen, de andra tre partierna vill inte ha det. Men vi ger inte avkall på nolltolerans mot illegala bosättningar och nedskräpning, säger Anna König Jerlmyr till Dagens Nyheter.

Enligt tidigare uppgifter så har Miljöpartiet inlett förhandlingar med Moderaterna och övriga Allianspartier i Stockholm.

Läs mer: Uppgifter: MP förhandlar med Alliansen i Stockholm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag