Uppgifter: MP förhandlar med Alliansen i Stockholm

Stockholms stadshus. Foto: Arild Vågen
  • Måndag 10 sep 2018 2018-09-10
E-post 589

STOCKHOLM Miljöpartiet förhandlar om ett samarbete med Alliansen i Stockholm för att därmed ge blocket majoritet. Detta enligt uppgifter från Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård till Dagens Nyheter.

Tillsammans fick de rödgrönrosa 46,9 procent av rösterna i Stockholms stad, medan Alliansen fick 44,2 procent. Men om Miljöpartiet byter block får Alliansen istället en majoritet i kommunen. Det är vad som håller på att hända, enligt Karin Wanngård.

Enligt henne dök inte trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) upp på ett möte på måndagsmorgonen dit alla rödgrönrosa partier bjudits in. Istället ska han ha mött med Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr. Detta förnekar dock Daniel Helldén:

– Vi har bara haft interna möten och analyserar fortfarande valresultatet. Vi kommer att prata med alla partier utom SD, säger han till Dagens Nyheter.

Tidningen frågar vilka möten han har inbokade med andra partier.

– Jag har inget möte inbokat nu. Men vi kommer att prata med alla partier utom SD. Det finns ingen stress i detta. Vi måste bara fundera över hur läget ser ut. Det viktiga just nu är att se till att SD inte får något inflytande i staden, säger Daniel Helldén.

Dagens Nyheter frågar om han kan tänka sig att samarbeta med Alliansen för att stoppa Sverigedemokraterna.

– Det enda jag kan säga är att är att vi tittar på alla alternativ. Det finns många andra alternativ som går för att få en majoritet i staden så att SD inte får inflytande, säger han.

Moderaterna har avböjt att kommentera. I Stockholms landsting har Alliansen dock redan bjudit in MP till samtal, rapporterar Svenska Dagbladet. Tillsammans skulle MP och de borgerliga partierna få en stabil majoritet.

Läs även: Svårare för utsatta att få bostad i det rödgrönrosa Stockholm

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag