Elbetalning beräknas kosta miljarder i byråkrati

Bild: Regeringen.se/Margo Åkermark/CC BY 2.0
  • Lördag 7 jan 2023 2023-01-07
E-post 94

Att administrera de två så kallade ”elstödspaketen” till företag och hushåll ser ut att bli en dyr historia. Enligt Svenska kraftnäts beräkningar kommer kostnaden nu ut att landa på 1,6 miljarder kronor. I oktober troddes den hamna på 600 miljoner, rapporterar TT.

Ökningen sedan förslaget lades fram i höstas förklaras bland annat av ökad administration på grund av att stödet till företag och juridiska personer omfattas av EU:s statsstödsregler, enligt Robert Thelander, enhetschef på Svenska kraftnät (SVK).

”Det är i dagsläget svårt att beräkna exakt hur stor denna administrativa kostnad kommer att bli med hänsyn tagen till de osäkerheter som råder avseende genomförandet av elstödet”, skriver Robert Thelander i ett mejl till TT.

”Utifrån de ansökningar vi har gjort gentemot Energimarknadsinspektionen är det maximala beloppet 1,6 miljarder för de båda ansökningarna. Vi har tagit höjd för att detta belopp ska kunna bekostas av kapacitetsavgifter”, tillägger han.

Andra stora kostnader med förslaget är hanteringen av utbetalningarna, som Försäkringskassan och Swedbank ska stå för, samt elnätsföretagens administration.

Läs även: EU-regler STOPPAR elbetalning till företag

Läs även: Därför accepterar alla regeringens elprislögn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag