Därför accepterar alla regeringens elprislögn

Bild: Privat/regeringen.se
  • Fredag 2 dec 2022 2022-12-02
E-post 294

Efter sexton år av Reinfeldt, Löfven och slutligen Magdalena Andersson flankerad av den värsta S-generationen någonsin trodde man att lögnerna och dumheterna inte kunde bli värre. ”Håll min öl” svarar regering, opposition och tyckonomer och ger sig in i en debatt så lögnaktig och dum att den kan rullas ihop och rökas på Grön Ungdoms kongress med god effekt.

Men låt oss ta det från början.

Svenska Kraftnät tar ut något som kallas för ”flaskhalsintäkter” utifrån skillnader i elpris mellan elprisområden. Meningen är att intäkterna ska gå till att förbättra överföringen mellan elprisområden och på så sätt jämna ut skillnaden dem emellan.

Men under elkrisen med dess skenande elpriser så rusade även dessa intäkter iväg och landade runt 90 miljarder, istället för de enstaka miljarder det i normalfall handlar om.

Flaskhalsintäkter på 90 miljarder är en oskälig övervinst som ska betalas tillbaka till kund. Det är ingen allmosa vi konsumenter med mössan i hand ska tacka goa patron för. Med tanke på den skenande inflationen borde vi dessutom ha ränta på det ofrivilliga lånet, men det hade varit rättvist och så kan vi förstås inte ha det i Sverige 2022.

Den förra S-regeringen gav Svenska Kraftnät i uppdrag att utveckla en modell för att återföra de oskäliga övervinsterna till konsumenterna. Expressens ledarsida – som tydligt stödde det blågula blocket under valrörelsen – menade att det inte var en tillräcklig åtgärd för att motverka elkrisen.

”Socialdemokraternas enda svar är att de överpriser som konsumenterna betalar in i flaskhalsavgifter till Svenska kraftnät ska återföras. Men med hur mycket och när är det ingen som vet” skrev tidningen.

Så kom valdagen, och väljarna valde bort det block som till stor del bär ansvar för rådande elkris till förmån för det block som lovat göra något åt saken, först och främst med ett högkonstadsskydd för att lindra den mest akuta krisen.

Man kan diskutera om ett högkonstadsskydd är en särskilt bra idé. Finns det något ”positivt” med skyhöga elpriser är det att de ger rejäla incitament för konsumenterna att sänka elförbrukningen vilket i sin tur kan pressa ned priserna. Med ett högkonstnadsskydd sätts den mekanismen ur spel.

Så istället för att betala de skyhöga elräkningar rakt av tar vi med ett högkostnadsskydd omvägen att betala via skattesedeln, utan någon mekanism som pressar elpriserna nedåt. Elräkning eller skattesedel, du betalar hur som helst i slutändan.

Hur som helst var det ett av de blågula partiernas viktigaste vallöften, och man hade till och med utvecklat en modell som skulle vara på plats den 1 november, vilket lanserades som ett uttalat ”vallöfte”.

Det stod tidigt i regeringsbildandet klart att regeringen skulle tvingas backa angående själva datumet. Då elpriserna var låga under hösten var det ingen större sak, så länge det inte blev något idiotiskt hafsverk i stil med S-regeringens elprisstöd.

Så kom den 27 oktober. Äntligen stod Ebba på pressträffen. Journalisternas huvuden restes, så där var hon ändå! Det skulle inte skjutas upp som förra veckan, och så många veckor förut.

Men istället för det ”högkostnadsskydd” som utlovats i valrörelsen presenterades den återbetalning av flaskhalsintäkter som den tidigare regeringen beställt. Det hela kallades emellertid fortfarande för ett ”högkostnadsskydd”, trots att att det inte skyddar ett dugg mot framtida höga elpriser. Det är inte ens ett ”elprisstöd”, utan är helt enkelt våra pengar, som vi ska ha tillbaks.

Det finns bara en sak man kan kalla detta: En lögn. En grov och skamlös lögn. Ett sätt att göra sig av med sitt dyraste vallöfte i hopp om att väljarna är för dumma för att märka skillnaden.

Enligt Ebba Busch var förslaget (som, jag upprepar, tagits fram av Svenska Kraftnät på uppdrag av Socialdemokraterna) ”ett bättre stöd” än det som de blågula partierna gått till val på, bland annat av orsaken jag nämner ovan, att ett faktiskt högkostnadsskydd riskerar bidra till ökad elanvändning.

Kalla mig en hopplös reaktionär, men jag tycker att även politiker i opposition bör tänka igenom vad deras löften kan tänkas ha för effekter ifall olyckan skulle vara framme och de plötsligt tyngs av regerandets ansvar.

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Det här borde vara öppet mål för oppositionen. Sveriges nytillträdda energiminister, med sin höga svansföring i energifrågan under valrörelsen, föredrar plötsligt ett socialdemokratiskt förslag framför det egna vallöftet.

Men istället hände något märkligt. Bortsett från ett fåtal tyckonomer beslutade sig oppositionen för att acceptera lögnen. Om man betraktar denna återbetalning av kundernas ofrivilliga, räntefria lån som ett ”elstöd” kan man nämligen kritisera det från ett vänsterperspektiv.

Miljöpartiet tar naturligtvis täten i clowntåget. ”Elpriset är på rekordnivåer i norra Sverige, men regeringen stöttar bara södra Sverige. Mest pengar får de som har råd att göra av med mest el. Regeringen betalar för uppvärmda uterum och pooler, medan boende i norra Sverige får ta på sig understället för att klara elräkningen” skriver partiet på Twitter.

Hade det varit ett stöd eller ett högkostnadsskydd hade Miljöpartiet haft poänger. Varför ska miljonärer ha stöd för att värma poolen? Varför får norrlänningar inget stöd trots att elkrisen spritt sig även dit?

Svaret är enkelt: det är inget stöd, det är en återbetalning. Den som betalat mest får mest tillbaka och norrlänningarna får ingenting eftersom deras elpriser var låga under den period som ska återbetalas.

Men så kan regeringen inte svara utan att motsäga sin egen lögn. Och oppositionen och deras tyckonomer får ut mer av lögnen än av sanningen, alltså går lögnvalsen vidare. Senast med den sensationella avslöjandet att återbetalningen kommer dras av från försörjningsstöd.

”Socialbidraget kommer nämligen minskas i lika hög utsträckning som elstödet. Vi visste att den här regeringen inte gillar fattiga, men det här är ju löjligt” skriver socialdemokratiska Arbetets politiska chefredaktör Daniel Swedin i en fradgande text, som helt verkar ha glömt bort att det heter ”försörjningsstöd”, att alla inkomster dras av från försörjningsstöd och att förslaget kommer från hans eget parti.

Jag skulle vilja uppmana alla inblandade att sluta ljuga och göra sig dumma, men inser att det är naivt. När alla inblandade, på sina egna sätt, gynnas av lögn och dumhet har sanning och tanke en snöbolls chans i helvetet.

Läs även: DN:s ledarskribent om elkrisen: ”Okynnesanvändning”

Läs även: Busch sågas efter el-beskedet: ”Sänk skatter och moms”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag