”Era horbögar”: HBT-aktivist misshandlad i Rissne – Polisen beslagtog tiotalet brandbomber

Det råder HBT-fientlig inställning i Rissne, trots att polisen var där. Foto: Nyheter Idag / Facebook
  • Fredag 17 jun 2016 2016-06-17
E-post 2078

STOCKHOLM Under fredagen blev en HBT-aktivist misshandlad i Rissne i samband med ett offentligt HBT-möte i den norra Stockholmsförorten Rissne. Dagen innan hade en bänk målad i regnbågens färger bränts och någon klottrat ”Pride är inget för Rissne” på en vägg.

Dagens tumult och oroligheter följer efter att någon eller några häromdagen klottrat på en vägg i Rissne där det stod skrivet ”pride är inget för Rissne”. Även en bänk målad i regnbågens färger stacks i brand och fick skador. Bilder i sociala medier visar även att någon klottrat ”Era horbögar” på en vägg.

Tidningen QX talade igår med Lena Bergman som jobbar i Svenska kyrkan och hon lovade att agera för att sprida mer tolerans i det utsatta området. Tidningen har även talat med en trans- och performanceaktivist som förklarar att det förekommit mycket hat mot hbtq-personer och att hon känner sig rädd.

– Jag har klippt ut massa pappershjärtan i regnbågens alla färger, som vi kommer att klistra upp. Kärleken vinner alltid över hatet, säger Bergman till QX.

Som en följd av klotter och brandattacken bestämde sig oppositionsrådet i Sundbyberg Jesper Wiklund (V) för att utlysa Rissne Pride under fredagen.

Polisen beslagtog tiotalet brandbomber – HBT-aktivist misshandlad av ungdomar

Trots ambitionerna från Wiklund och Bergman om att sprida mer tolerans i Rissne gick det inte som det var tänkt när ett par hundra HBT-aktivister samlades nära centrum. En HBT-aktivist ska ha blivit slagen av en maskerad person och en flagga i regnbågens färger blev nedriven från en flaggstång. Den flaggan kastades senare upp på ett tak.

När Nyheter Idag anländer till platsen är flera poliser på torget och ett antal ungdomar cirkulerar. En av dem, som inte vill uppge sitt namn, förklarar för Nyheter Idag att det är ”oacceptabelt” med HBT-möten i Rissne.

Under eftermiddagen har polisen även påträffat ett tiotal brandbomber, så kallade ”molotovcocktails”, i Rissne. Dessa ska enligt uppgifter till Nyheter Idag vara tagna i beslag. Om de har koppling till till dagens attack mot HBT-mötet och den tidigare brandhärjade parkbänken, som var målad i regnbågens färger, är oklart.

Nyheter Idag har även sökt polisens ledningscentral under fredagkvällen för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag