Expressens avståndstagande när Samhällsnytt avslöjar nyhet möter kritik
När kvällstidningen Expressen hakar på ett avslöjande från Samhällsnytt kom det med en rejäl brasklapp och avståndstagande från källan. Ett agerande som nu väcker kritik i sociala medier.
Under måndagen avslöjade nyhetssajten Samhällsnytt att Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand sitter på dubbla stolar, dels i en utredning om hållbara biobränslen inom flyget men även i styrelsen till ett bolag som heter Cortus Energy AB.
I utredningen föreslås att flygbränsle senast 2030 ska innehålla 30 procent förnybart bränsle. Bolaget Cortus Energy AB tillverkar just förnybart bränsle till flygplan och Wetterstrands utredning fick bolagets värde att öka 40 procent på en dag – ett bolag där Wetterstrand själv äger aktier.
Förfarandet är inte helt olikt ett så kallat insiderbrott, varför avslöjandet har stort allmänintresse. Men när kvällstidningen Expressen fångar upp nyheten sker det på ett minst sagt märkligt sätt.
Källan till nyheten kallas för ”den kontroversiella hatsajten Samhällsnytt”. Men det stannar inte där, även artikelförfattaren Egor Putilov smädas och omnämns som ”säkerhetsrisk”.
I sociala medier som Twitter reagerar flera användare på det märkliga agerandet från Expressens sida.
Vilken humor. Man skriver nyhetsartikel på tema, sen ägnar man plats i den åt att misskreditera dem som först lyfte nyheten ("den kontroversiella hatsajten Samhällsnytt"). Antingen är det väl substans i nyheten eller så inte? Välj! @expressen https://t.co/XiV0l5RCQ8
— Josefin Utas (@JosefinUtas) March 5, 2019
Även nyhetssajten Epoch Times uppmärksammar kvällstidningens avståndstagande i en ledare.
”Det här är förstås en del i en större bild, där de ’etablerade’ medierna konstant gör allt för att slippa kredda sina mindre, ofta mer snabbfotade och förment oborstade konkurrenter. Det sker var och varannan vecka med sajter som Nyheter Idag och Ledarsidorna, eller privata grävande opinionsbildare som Rebecca Weidmo Uvell”, skriver Aron Lamm på Epoch Times och fortsätter:
”Poängen är rimligen att man inte vill lyfta upp dem till status av jämlikar och på så vis erkänna deras existens. Det kan tyckas grandiost, men handlar i grund och botten om att använda sig av alla konkurrensfördelar”.