Få utländska brottslingar döms till utvisning

Foto: Flickr
  • Onsdag 14 jul 2021 2021-07-14
E-post

SVERIGE En liten andel av alla utlänningar som döms för brott i Sverige straffas med utvisning. En ny utredning föreslår skärpningar av regelverket och ett lagförslag väntas nästa år, rapporterar TT.

Under åren 2015–2019 har i genomsnitt 677 utländska medborgare dömts till utvisning i tingsrätten per år. Men de allra flesta utlänningar som döms för brott får stanna i Sverige.

Endast 4,4 procent av domarna mot utlänningar under den givna femårsperioden innefattade ett beslut om utvisning.

Det framgår av en statlig utredning som föreslår åtgärder för att öka antalet brottsutvisningar med 30 procent eller cirka 200 personer per år, rapporterar TT. Förslagen har skickats ut på remiss.

– Det är stora steg i rätt riktning, säger justitieminister Morgan Johansson (S), som planerar att lägga fram ett lagförslag nästa vår.

Utredningen föreslår bland annat att en brottsling ska kunna utvisas om hans brott har ett straffvärde på minst sex månaders fängelse – även om återfallsrisk saknas. I dag ligger den gränsen på ett år.

Ett annat förslag är att tiden som brottslingen är förbjuden att återvända till Sverige räknas från den dagen som utvisningen verkställs, och inte som i dag från domens datum.

För grupper som EU-medborgare och personer som beviljats flyktingstatus är ribban satt högre för att de ska kunna dömas till utvisning för brott. På den punkten föreslår utredningen inga förändringar, skriver TT.

Läs även: Misshandlade rullstolsburen man – slipper utvisning på grund av flyktingstatus

Läs även: Knivskar hustrun flera gånger – får halverat straff och slipper utvisning i hovrätten

Läs även: Somalier har dålig kontakt med sin pappa – slipper utvisning för våldtäktsförsök

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag