Fack och arbetsgivare snart överens: Låga löner och statligt bidrag för att få in invandrare på arbetsmarknaden
SVERIGE Ett antal fackförbund och arbetsgivarorganisationer förhandlar om att införa subventionerade jobb till nyanlända och långtidsarbetslösa. Jobbens löner kommer vara på lägstanivå och skattebefriade. Flera fackförbund är oroliga att det kommer att konkurrera med vanliga löntagares anställningar.
Flera fackförbund och arbetsgivare är nära en överenskommelse om att kunna anställa nyanlända och långtidsarbetslösa till en lägre lön i kombination med bidrag, uppger Sveriges Radio.
Efter den stor asylkrisen 2015, när 160 000 människor sökte asyl i Sverige, har trycket ökat på arbetsmarknadens parter att ändra på regelverket till förmån för att få in nyanlända till sämre villkor än vad som gäller i nuläget. Allianspartierna har hotat om att lagstifta om lägre löner om inte något händer på arbetsmarknaden.
Under hösten 2017 har fem LO-fack och tjänstemannafacket Unionen förhandlat med de fem sektorerna inom Svenskt Näringsliv. Resultatet av förhandlingarna är så kallade etableringsanställningar. Den principöverenskommelse som är klar ska förankras på den fackliga sidan innan avtal kan tecknas.
Modellen ska testas under en femårsperiod och ska gälla nyanlända med uppehållstillstånd, personer under 25 år som har varit arbetslösa i minst sex månader samt de över 25 som har varit arbetslösa i över ett år.
Med en etableringsanställning ska lönen bestå av lägstalönen i Sverige som i branscherna är mellan 16 000 och 18 000 kronor i månaden. En del av ersättningen ska bestå av statliga bidrag som går direkt till individen och både arbetsgivaren och den anställde ska vara skattebefriade.
Flera LO-förbund uppges vara tveksamma om den nya anställningsformen kan komma att tränga undan anställningar som skulle skett ändå och på det sättet pressa ned andras löner.