FBI: Värsta islamistiska terrordådet i USA sedan 11 september 2001

USA:s justitieminister Loretta Lynch och FBI:s högste chef FBI James Comey under en presskonferens på fredagen. Foto: FBI
  • Lördag 5 dec 2015 2015-12-05
E-post

USA Onsdagens massaker i Los Angeles-förorten San Bernardino i Kalifornien, USA, var ett islamistiskt terrordåd. Det bekräftade den federala polismyndigheten FBI vid en presskonferens sent under fredagskvällen.

Terrordådet är det värsta islamistiska terrordåd som drabbat USA sedan 11 september 2001. 14 människor mördades i terrordådet och ytterligare 21 skadades när de båda muslimska terroristerna Syed Farook och Tashfeen Malik, beväpnade med flera skjutvapen, massakrerade kollegor till Farook under en fest.

– Vi är här idag för vi vill vara säkra på att ni förstår att det här nu är en federal terrorismutredning som leds av FBI, poängterade FBI-chefen James Comey för de församlade journalisterna.

– Anledningen till det är att utredningen såhär långt har indikerat radikalisering av mördarna och en potentiell inspiration från utländska terrorgrupper och vi har ägnat enormt mycket tid, vilket ni nog förstår, under de senaste 48 timmarna åt att försöka förstå mördarnas motiv och åt att försöka förstå varje detalj av deras liv.

Syed Farook och hans fru Tashfeen Malik sköts ihjäl av polisen efter terrordådet. Foto: Polisen

Syed Farook och hans fru Tashfeen Malik sköts vid terrordramat ihjäl av polisen. Foto: Polisen

Både Syed Farook och hans fru Tashfeen Malik hade pakistanska rötter och enligt AP ska Malik ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska Staten kort innan paret genomförde sitt terrordåd. Dådet genomfördes på ett socialkontor i den mångetniska förorten där Farooks kollegor samlats för någon form av festlighet.

Malik kom till USA så sent som förra året på ett visum hon beviljats som anhöriginvandrare som fästmö åt Farook. Enligt närstående till henne klädde hon sig tidigare västerländskt när hon bodde i Pakistan, men radikaliserades och började använda slöjor som skylde mer och mer av kroppen. Ett år innan hon gifte sig började hon använda en slöja där bara ögonen syntes när hon vistades utomhus.

Paret hade en sex månader gammal dotter tillsammans när de genomförde sitt terrordåd. Dottern tas nu om hand av sociala myndigheter.

Se även:
Blev arg när kollegan sa att islam inte är en fredlig religion – Sköt ihjäl 14 i massaker

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag