Fem snabba frågor om 2018 – Ann Heberlein: ”Årets person tveklöst Greta Thunberg”

Foto: Flickr/Privat
  • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post 527

SVERIGE Inför jul och nyår frågade Nyheter Idag några kända profiler om vad de tar med sig från det gångna året, vad de väntar sig av nästa år och vilken känd person de ville ge en julklapp. Sist i ordningen svarar etikdoktorn, författaren och opinionsbildaren Ann Heberlein, som nyligen börjat som skribent på Nyheter Idag.

Läs mer: Ann Heberlein och Erik van der Heeg börjar på Nyheter Idag

Vad kommer du minnas av 2018?

– Jag kommer att minnas 2018 som året när infantiliseringen av den svenska offentligheten slutligen fullbordades. Emotionella, irrationella och puerila argument fyllde både spalterna och debattprogrammen, politiker hänvisade till sina barn i frågor som rör regeringsbildningen, folk klädde ut sig i fittmössor och knytblusar i barnsliga protester och barn betraktades som sanningssägare och profeter.

Vem var årets person och varför?

– Årets person är tveklöst Greta Thunberg, den femtonåriga klimataktivisten som skolkat sig ända in i FN:s innersta krets. I hennes persona sammanstrålar så mycket av samtidens absurditeter – faiblessen för enkla svar på komplexa frågor, behovet av helgon, okritiskheten, kändisfixeringen…

Läs även: Heberlein: När trollen spricker i solen – medieåret 2018

Hur var ditt eget 2018?

– Mitt eget år var synnerligen varierat, en halsbrytande mix av sött och surt, framgångar och nederlag, kärlek och hat, beröm och förakt. Ungefär som det brukar vara, alltså.

Vilken känd person vill du ge en julklapp och vad ger du?

– Jag vill ge kriminologen och den feministiska aktivisten Nina Rung ett exemplar av min bok ”Våldtäkt och kultur”. Jag tror nämligen att hon kan lära sig en hel del av min studie, både om våldtäkter och feminism.

Hur blir 2019?

– 2019? Turbulent.

Läs mer: Heberlein: 2018 – ett svart år för kvinnorna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag