Finansminister Magdalena Andersson (S): ”Sveriges offentliga finanser är urstarka”

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Onsdag 1 mar 2017 2017-03-01
E-post 18

SVERIGE Staten gick 40 miljarder plus under 2016 jämfört med prognosen, det visar siffror som SCB publicerade under tisdagen 28 februari. ”Sveriges finanser är urstarka”, skriver Finansminister Magdalena Andersson (S) på sin Facebook.

Svenska staten gjorde under 2016 ett överskott på 40 miljarder, vilket motsvarar 0,9 procent av BNP. Det rapporterar Svenska Dagbladet. Finansminister Magdalena Andersson (S) är mycket nöjd över resultaten och förklarar det med regeringen Löfvens förda politik.

– Det här visar att vi har hållit hårt i pengarna. I valet var vi tydliga med att vi ville bedriva en ansvarsfull politik. Innan vi kom hade vi ökande underskott. Nu har vi vänt. Två år med mig som finansminister har betytt två år med överskott, säger finansminister Magdalena Andersson till Svenska Dagbladet.

Som exempel på vad som bidragit till överskottet nämner finansministern skärpta lagar, bland annat rörande momslagstiftningen.

– Bara att arbetsgivare ska lämna uppgifter om moms på månadsbasis gör att vi kommer kunna spara 2 miljarder.

På sin Facebook anger hon även fler bidragande orsaker till det statliga överskottet.

”Det har möjliggjorts genom att vi fått 150 000 fler i arbete, fört en stram finanspolitik och minskat kostnaderna för migrationen.”

Enligt finansministern är Sveriges offentliga finanser urstarka.

”Sveriges offentliga finanser är urstarka och vi har inte lånat en krona till flyktingmottagandet.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag