Flera poliser beskjutna med raketer under nyårsnatten

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 1 jan 2022 2022-01-01
E-post

SVERIGE I Östersund behövde en polis uppsöka vård efter att ha fått en raket skjuten på sig. I Malmö sköts raketer rakt in i en folkmassa. Och i Kalmar försökte en 16-åring elda upp en polisbil. Det blev en stökig nyårsnatt på sina håll och kanter i Sverige.

Framför allt är det i delar av Norrland som polisen rapporteras ha haft mycket att göra. Bland annat I Västernorrlands län där ordningsläget beskrivs av polisen som ”normalt för en nyårsafton” fram till tolvslaget, men därefter ska det ha blivit stökigare då flera rapporter inkommit om ordningsstörningar. Däribland ska ett bråk ha skett mellan flera personer i centrala Sundsvall, där en person uppges ha behövt uppsöka vård.

I en annan del av Norrland – i Östersund – fick en polisbil fyrverkerier skjutna mot sig strax efter midnatt, rapporterar SVT. En polisman fick uppsöka sjukvård efter att ha träffats av en fyrverkeripjäs. Hans skador beskrivs som lindriga.

– Det är oklart om den här fyrverkeripjäsen har avfyrats mot polisen medvetet eller inte. Ingen är i nuläget misstänkt för det här, säger Henrik Fahlén, befäl på polisens regionledningscentral, till Östersunds-Posten.

Just nyårsraketer riktade mot poliser var ett återkommande inslag under nyårsnatten. Däribland i Karlshamn i Blekinge där en person greps efter att ha skjutit fyrverkerier mot bland annat polis, uppger SVT.

I Kalmar hände något likartat där en 16-årig pojke greps efter ha försökt sätta en polisbil i brand, skriver polisen. Pojken misstänks nu för blåljussabotage och försök till skadegörelse genom brand.

Även i Katrineholm uppges polisen ha beskjutits med raketer och i Landskrona blev räddningstjänsten utsatt för en liknande attack under en utryckning efter ett brandlarm på en skola, rapporterar SVT.

”Man skjuter nästan lika mycket i sidleds som man gör uppåt”

I Malmö sköts fyrverkerier också mot människor istället för upp mot himlen. På Möllevångstorget i staden – där en folkmassa hade samlats för att fira in det nya året – blev besökarna beskjutna med nyårsraketer, vilket kan ses på filmklipp från händelsen. Men att det skulle röra sig om något större kaos tycker inte polisen.

– Det är alltid lite halvkaosigt på Möllan. Man skjuter nästan lika mycket i sidleds som man gör uppåt. I samband är det väldigt mycket bilar runt omkring för att det drar till sig mycket folk. Jag skulle inte säga att det var kaos. Ingen anmälan är upprättad och jag vet ingenting om några skador. Det är nyår på Möllan helt enkelt. Det kanske inte hade passat någon annanstans, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid Malmöpolisen, till Aftonbladet.

I övrigt beskriver han nyårsnatten i staden som hyfsat lugn.

– Vi har en hel del fylleri och ofog, det vill säga att folk har smällt raketer där de inte borde smälla raketer, men det är ingenting som är utöver det normala, säger han till Expressen.

Utöver fyrverkeriattackerna skedde även en del grövre brott i Sverige under nyårsnatten. Däribland i Landskrona där en man knivskars. Händelsen rubriceras av polisen som mordförsök, rapporterar Expressen.

I Norrköping ska en tonårskille ha behövt vårdas på intensiven efter att ha stickskadats, uppger Expressen, som i sin tur hänvisar till Norrköpings tidningar. Två personer har gripits i ärendet som av polisen utreds som grov misshandel.

Lugnt i huvudstaden

I andra platser utmålas nyårsnatten som mindre stökig än vanligt. Däribland i Stockholm där firandet beskrivs av polisen som ”relativt lugnt”.

”Under nyårsafton 2020 hanterade polisens regionledningscentral ca 1100 ärenden (händelser) mellan klockan 18:00-06:00. Siffran för denna natt är ca 900 ärenden (händelser)”, skriver polisen på sin hemsida om nyårsnatten i Stockholm.

Även i Göteborg beskrivs nyårsnattens händelser i liknande ordalag.

– Det är inte mer samtal än tidigare år. Det känns ganska så lugnt, men det är klart, folk dricker lite för mycket och det blir bråk, säger Ann-Christin Löfstrand vid polisregion Väst till Expressen.

Läs även: Rekord i dödsskjutningar tangerat

Läs även: Fyrverkeripjäs sköts in i kvinnas lägenhet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag