Fördel oppositionen i turkiska rysarvalet

Recep Tayyip Erdoğan och Kemal Kılıçdaroğlu. Foto: ArtemAugust / CHP CC BY 3.0
  • Söndag 14 maj 2023 2023-05-14
E-post 0

På söndagen går den första rundan av det turkiska presidentvalet av stapeln. Och i opinionsmätningarna inför valrysaren är det oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu som leder mot den sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Kılıçdaroğlu har tidigare sagt att han vid valvinst avser att ratificera Sverige Natoansökan, men bedömare ifrågasätter ifall han kan leverera på den punkten.

Enligt en sammanvägning av olika opinionsmätningar från Politico leder Kılıçdaroğlu med 49 procent av rösterna mot Erdoğans 47 i den första rundan.

Om ingen av kandidaterna lyckas få en egen majoritet går presidentvalet vidare till en andra omgång. Enligt Politicos undersökning skulle Kılıçdaroğlu även då segra med 51 procent mot Erdoğans 49.

Därtill gör två opinionsmätningar på fredagen gällande att utmanaren Kılıçdaroğlu kommer få över 50 procent av rösterna redan i den första omgången, rapporterar Reuters.

Oppositionsledarens utrikespolitiska rådgivare Ünal Çeviköz har tidigare sagt att man har för avsikt att godkänna Sveriges Natoansökan ifall man skulle besegra Erdoğan. Men huruvida den eventuelle presidenten kan leverera på den punkten är oklart, menar bedömare.

– Man ska lita på att de menar det när de säger det, men man kan inte lita på att de faktiskt kan leverera på det. För det beror ju alltid på hur förhållandena är i parlamentet. Det är faktiskt parlamentet som ska bestämma det här, säger Turkietkännaren och den tidigare ambassadören i landet Michael Sahlin till TV4 Nyhetsmorgon.

Han menar att det finns många olika uppfattningar inom det parlamentariska underlaget.

– Till exempel så tycker många i det gänget också illa om koranbränningar och sådana där saker. Så det blir inte enkelt att leverera på kort tid, säger Sahlin, som tror att även USA kommer att trycka på i frågan oavsett vem som går segrande ur valet.

Läs även: Turkiska oppositionen vill godkänna Sveriges Natoansökan

Ledarsidornas Johan Westerholm, som nära har följt det turkiska valet, menar att även den turkiska opinionen kan innebära ett hinder för Sveriges Natoansökan.

– Nio av tio turkiska väljare ser USA som fientligt sinnade, medan sex eller sju av tio hellre ser hellre ett långsiktigt samarbete med Ryssland och Putin, har Westerholm tidigare sagt till Nyheter Idag med hänvisning till en opinionsundersökning från 2022.

– Blir det en valvinst så måste han (Kılıçdaroğlu) förhålla sig till den opinionen.

Hänvisar till landsfadern

Oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu är sedan 2010 partiledare för det socialdemokratiska partiet CHP. I grunden är han ekonom och har suttit i det turkiska parlamentet sedan 2002. Han har även ställt upp i borgmästarvalet i Istanbul, som han förlorade 2009 mot regeringspartiet AKP:s kandidat Kadir Topbaş.

Inför valet har Kılıçdaroğlu hänvisat till landsfadern Mustafa Kemal Atatürks arv, som utropade den sekulära staten Turkiet ur spillrorna av det Osmanska riket.

Medan Erdoğan avslutade sin valkampanj vid Hagia Sofia, som han själv återinrättade som moské efter att tidigare haft statusen som museum, lade Kılıçdaroğlu blommor vid Atatürks mausoleum.

– Vi ska göra hela Turkiet Mustafa Kemals (Atatürks) Turkiet! utropade kandidaten, vars parti CHP bildades av Atatürk, under ett tal på fredagen enligt Politico.

Vallokalerna öppnade klockan åtta på söndagsmorgonen och stängs vid femtiden på eftermiddagen turkisk tid, som ligger en timme före Sverige. Sent på söndagskvällen tros ett preliminärt resultat kunna presenteras, rapporterar Reuters.

Inte förrän klockan nio på kvällen tillåts media rapportera om valresultatet enligt turkisk lag.

Läs även: USA:s utrikesdepartement godkänner F-16-affär med Turkiet – kan påverka Sveriges Nato-ansökan

Läs även: Så hånas Erdoğan efter dockbråket

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag