Så hånas Erdoğan efter dockbråket

Turkiets president Erdogan. Foto: Wikimedia Commons
  • Söndag 15 jan 2023 2023-01-15
E-post

En naturtrogen Erdoğandocka med vagina kan snart gå att köpa i Sverige, om komikern Aron Flam gör verklighet av sina planer. En annan föreslår en buttplug föreställandes den turkiska presidenten. Nu hånas Recep Tayyip Erdoğan öppet i svenska sociala medier.

Efter att en svensk aktivist i Rojavakommitéerna hängt upp en docka av den turkiske presidenten Erdoğan i centrala Stockholm har reaktionerna varit många. Inte minst från Turkiet som kräver att Sverige agerar.

Den svenska borgerliga regeringen har reagerat med bestörtning över tilltaget och statsminister Ulf Kristersson kallar tilltaget ”avskyvärt”.

– Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker, säger han.

Allt fler hånar nu Erdoğan

Det tog ingen lång stund förrän regeringen mötte kritik för att ha uppvisat en ”sagolikt böjbar rygg” inför Turkiet, enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som kommenterar saken till SVT Nyheter.

– Det är övertoner så det står härliga till. En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har, förklarar Funcke.

Inte helt oväntat vill allt fler ge sig in i leken att håna och smäda den turkiske presidenten. En av dem är komikern och högerdebattören Aron Flam som funderar på att sälja ”naturtrogna” Erdoğandockor med vagina.

En annan twittrare föreslår en buttplug föreställandes den turkiske presidenten.

Kritik mot regeringens ”krypande inför Erdoğan”

Det är inte bara på högerkanten som kritiken växer mot regeringens agerande gentemot Turkiet. På Twitter skriver Pavlos Cavelier Bizas, socialdemokratisk kommunpolitiker i Uppsala, att ”Billströms krypande inför Erdogan börjar bli bra pinsamt”.

Vänstertidningen Flamman har även utlyst en ”satirtecknartävling” med 5000 kronor i prispotten. ”De bästa verken publiceras i tidningen”, berättar Flamman redan i ingressen.

Även mediepersonligheten Alexandra Pascalidou passar på att kommentera Erdoğan och inte helt oväntat får hon det till att handla om sig själv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag