Föreslår chockhöjda skatter för andra – Själv skatteplanerar Fredrik Virtanen

Nu anklagas Virtanen för hyckleri. Foto: faksimil Aftonbladet samt Twitter
  • Måndag 31 okt 2016 2016-10-31
E-post 3499

STOCKHOLM Aftonbladets ledarskribent Fredrik Virtanen har hamnat i blåsväder efter att ha föreslagit chockhöjda skatter för företag som banker. Nu visar det sig att han själv skatteplanerar. ”Han har inte betalat ut någon lön som han hade blivit solidariskt brandbeskattad på – utan istället kört 90 000 i lågbeskattad utdelning”, skriver Hanif Bali (M) på Twitter.

För att finansiera de allt växande utgifterna för Sveriges flyktingmottagning föreslår Aftonbladets ledarskribent Fredrik Virtanen att man kan expropriera hälften av vinsten hos företag som banker. På så sätt skulle staten kunna få in hela 55 miljarder i extra skatt, argumenterar han.

Det kontroversiella vänsterförslaget väcker reaktioner i sociala medier och Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har tittat närmare på Virtanen.

Avslöjas med att själv skatteplanera

När Bali kontrollerar Virtanens eget företag finner han att Virtanen har en vinstmarginal om otroliga 66 procent. Det betyder att han tjänar hela 66 kronor i vinst på varje hundralapp han drar in i företaget, vilket är en extremt hög vinstmarginal. Men samtidigt kan inte Bali finna att Virtanen skattar ut någon lön ur bolaget, en taktik som är vanlig för att undvika betala skatt.

”Han har inte betalat ut någon lön som han hade blivit solidariskt brandbeskattad på – utan istället kört 90 000 i lågbeskattad utdelning”, konstaterar Bali på Twitter.

Upplägget är en klassiker för att undvika betala skatt till staten, pengar som skulle kunna gå till den välfärd som Virtanen själv menar behöver mer pengar.

”Samtidigt sitter bankdirektörerna och smaskar löjroms­mackor långt upp i luften, på ett berg av våra pengar. Med sann fördelningspolitik finns resurser till både Aleppos bombade barn och gamla mammas hemtjänst”, skriver skatteplaneraren i sin ledare.

På Twitter kommenterar även Virtanen den kritik som framförs från Bali och en rad andra Twitter-användare.

”Är brunråttorna kränkta nu igen? Väx upp”, skriver Virtanen på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag