Förtydligande med anledning av artikel om våldtäktsman som fick medborgarskap

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 241

FÖRTYDLIGANDE Det här är ett förtydligande från Nyheter Idags medarbetare Mattias Albinsson med anledning av en nyligen publicerad artikel.

Under måndagen publicerade Nyheter Idag en artikel om en ung somalisk man som beviljats svenskt medborgarskap under tiden han suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt. Mannen står nu åtalad vid Attunda tingsrätt för grov våldtäkt alternativt medhjälp till grov våldtäkt.

I ingressen till artikeln finns följande mening: ”Avslöjandet gjordes först av ’Granskning Sverige’.”

Jag har fått frågor om den formuleringen och några uppfattar det som att Nyheter Idag använder sig av Granskning Sverige som källa. Jag vill därför påpeka att Granskning Sverige naturligtvis INTE används som källa för artikeln. Källan är istället, vilket framgår av brödtexten, Skatteverket och dess databaser för folkbokföringsuppgifter. Där finns bland annat beslutet från Migrationsverket av vilket det framgår att den somaliske mannen beviljades svenskt medborgarskap 24 juli i år.

Anledningen till att Granskning Sverige nämns i ingressen är att det var de som avslöjade nyheten och var först med att rapportera om den. Att uppmärksamma läsaren om en sådan sak kallas att ”credda” och har ingenting med källor att göra.

Att credda är en grundläggande journalistisk princip där man erkänner andras journalistiska arbete, oavsett vad man tycker om den man creddar. Här är två exempel från förra månaden där Expressen creddar Nyheter Idag för våra avslöjanden (låt vara för att de gör det långt ned i brödtexten):

EXTERN LÄNK (EXPRESSEN): Serbisk militär i svenska IT-systemen
EXTERN LÄNK (EXPRESSEN): Ritningar över försvarets byggnader hanterades i Kina

Att Expressen creddar Nyheter Idag innebär inte att de hyllar den här tidningen eller låter blir att själva göra faktakontroller. Det innebär bara att de vill följa grundläggande journalistiska spelregler. På samma sätt arbetar alla seriösa medier.

Jag hoppas att jag med detta kan reda ut ett och annat frågetecken.

SE ÄVEN: Våldtäktsman fick svenskt medborgarskap i häktet

Om Mattias Albinsson

Mattias Albinsson är frilansjournalist och har ingen politisk bakgrund. Han ser sig själv som borgerlig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag