Våldtäktsman fick svenskt medborgarskap i häktet

Foto: Google Maps/Faksimil
Foto: Google Maps/Faksimil
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 12721

SVERIGE En 17-årig våldtäktshäktad somalier har beviljats svenskt medborgarskap under tiden han satt i häktet. Han åtalas nu för sin delaktighet i en gruppvåldtäkt i Järfälla under sommaren. Avslöjandet gjordes först av ”Granskning Sverige”.

Idag lämnade kammaråklagare Paulina Brandberg in sin stämningsansökan till Attunda tingsrätt mot tre unga somalier som åtalas för att ha gruppvåldtagit en kvinna i Järfälla den 14 juli i år.

Enligt Brandbergs gärningsbeskrivning har tonårskillarna ”tillsammans och i samförstånd tvingat målsäganden till oralt och vaginalt samlag dels genom att misshandla och hota henne, dels genom att otillbörligt utnyttja att hon på grund av kraftig berusning och allvarlig rädsla befunnit sig i en särskilt utsatt situation”.

När de tre somalierna häktades i juli var två av dem svenska medborgare. Men när rättegången nu inleds har alla tre svenskt medborgarskap. Anledningen är att Migrationsverket beviljat den tredje mannen medborgarskap under tiden han suttit häktad för grov våldtäkt.

– Svensk medborgare enligt Migrationsverkets beslut 17-07-24, säger en handläggare på Skatteverkets folkbokföringsregister till Nyheter Idag.

Den 24 juli satt somaliern alltså häktad sedan fyra dagar tillbaka såsom på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

Trots att medborgarskapet utfärdades i juli har Skatteverket i sitt register skrivit att somaliern fick det redan 9 maj, vilket är samma dag som han skickade in sin ansökan om svenskt medborgarskap. Av Migrationsverkets beslut, som lagras separat, framgår emellertid att medborgarskapet beviljades 24 juli. Det är oklart varför det förekommer två olika datum i Skatteverkets system.

De tre somalierna kom till Sverige 2007, 2013 och 2014. De beviljades svenskt medborgarskap 2015, 2016 respektive 2017. Rättegången kommer hållas med hjälp av tolk till somaliska.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag