Fotomodeller massvåldtogs när filmteam rånades i gruva – över 80 illegala migranter gripna

Bild: South Africa Police Service
  • Onsdag 3 aug 2022 2022-08-03
E-post 114

Filminspelningen  i den nedlagda gruvan stormades av illegala gruvarbetare som rånade filmteamet och gruppvåldtog åtta fotomodeller. Sydafrikansk polis har skjutit ihjäl två misstänkta män och gripit över 80 som misstänkts för 32 våldtäkter, väpnat rån, illegalt gruvarbete och illegal invandring. 

Mer än 80 män har gripits som misstänkta för 32 våldtäkter och väpnat rån efter att 8 kvinnor gruppvåldtagits när en filminspelning rånades av illegala gruvarbetare i Krugersdorp i Sydafrika, rapporterar The Guardian. Filmteamet på 22 personer – 12 kvinnor och 10 män – spelade in en musikvideo i en nedlagd gruva på torsdagen när de attackerades av en grupp beväpnade män.

– De misstänkta befallde alla att lägga sig ned och fortsatte med att våldta åtta av kvinnorna och råna alla på sina tillhörigheter innan de flydde från platsen, säger poliskommissionär Elias Mawela.

DNA som tagits från de våldtagna kvinnorna kommer användas för att identifiera de skyldiga till våldtäkterna, medan övriga som greps i den övergivna gruvan där filmteamet attackerades kommer utredas för illegal invandring och illegalt gruvarbete.

Läs även: Våldtog – och åkte på storstryk

De gripna misstänks vara illegala gruvarbetare – kända som ”zama-zamas” – vilka gräver efter guld i nedlagda gruvor omkring Johannesburg. Många av gruvarbetarna är illegala invandrare, och de anklagas av lokalbor för den utbredda brottsligheten i området.

De våldtagna kvinnorna var fotomodeller som skulle filmas för en musikvideo, och kvinnan som organiserade modellerna säger till sydafrikanska Sunday Times att hon erbjöd våldtäktsmännen sig själv för att de skulle lämna de övriga modellerna ifred.

– Jag anklagade mig själv, tänkte att om det inte varit för mig så hade inte de här flickorna varit här. Jag kände mig ansvarig och ville ta all smärta så att de inte skulle röra flickorna, säger hon till tidningen.

Enligt kvinnan var hon den första i teamet att bli gruppvåldtagen av rånarna, först i ett buskage och sedan i ett gruvhål. Men våldtäktsmännen lät inte nöja sig med det, utan gruppvåldtog sedan sju av modellerna.

– De sade hela tiden till de yngre pojkarna att våldta oss och slog dem och tvingade dem. Sedan tog pojkarna oss, en och en, till buskarna. Den sista gången de våldtog mig var framför den andra gruppen, berättar hon för Sunday Times.

En 19-årig kvinna berättar för tidningen att hon ljög för sin angripare om att hon just haft ett missfall för att slippa undan fler våldtäkter.

– Jag hade ingen annan utväg än att ljuga, för de hämta oss en efter en. Det var andra som våldtogs av sex till tio män, säger hon till tidningen.

Läs även: Höörbon Håkan grep misstänkt barnvåldtäktsman: ”Kände en väldig vrede”

Sunday Times har tidigare rapporterat att två personer sköts ihjäl av polis när de misstänkta greps på fredagen.

– Två misstänkta sköts ihjäl efter att de ska ha riktat skjutvapen under polisoperationen. Två illegala vapen, sprängmedel och andra föremål som tillhörde brottsoffren har återfunnits, sade polisens talesperson Brig Brenda Muridili enligt tidningen.

På måndagen demonstrerade över 300 personer utanför domstolen i Krugersdorp mot den höga brottsligheten i området.

– Vi kommer kräva att polisstationen sätts under förmyndarskap, för samhället har rapporterat många brott begångna av zama-zamas men ingenting händer, säger Zandile Dabula, generalsekreterare för organisationen Operation Dudula som bekämpar den illegala invandringen till Sydafrika, enligt The Guardian.

Läs även: Ökända indiska våldtäktsmän avrättade: ”Vi är glada över att min dotter äntligen fått rättvisa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag