Fox News varnar för migrationspakten: ”Kan bli olagligt att kritisera invandring”

Foto: Faksimil Fox news
  • Tisdag 4 dec 2018 2018-12-04
E-post

Det kontroversiella förslaget om en migrationspakt genom FN, som Sverige väntas skriva under, påstås hota yttrandefriheten i ett inslag i amerikanska Fox News. I Sverige har migrationspakten mött kritik från Journalistförbundet som varnar för kommande ”smakdomstolar”.

Det kan komma att bli olagligt att rapportera om invandring, rapporterar amerikanska Fox News när de uppmärksammar det kontroversiella lagförslaget om en global migrationspakt, formellt ”Global compact for safe, orderly and regular migration”. I varje fall görs den tolkningen av Marcel de Graaff från det holländska frihetspartiet som leds av Geert Wilders.

– Kritik mot migration kommer bli olagligt och medier som ger utrymme för invandringskritik kan bli nedstängda, säger de Graaf framför videokamerorna på en presskonferens.

Det klippet återges av Fox News som sedan låter Nigel Farage från brittiska UKIP kommentera vad migrationspakten enligt honom innebär.

– Den mest oroande delen i avtalet handlar om medier där det står tydligt om medier som är intoleranta, kritiska, främlingsfientliga eller rasistiska i sin kritik av massinvandring. När du börjar definiera människor på det sättet går vi mot en ordning där dessa kan anses göra sig skyldiga till hatbrott. De vill alltså göra det olagligt att kritisera migration med öppna gränser, säger Farage.

Emellertid finns ingen formulering i förslaget till migrationspakt att invandringskritiska medier ska förbjudas, utan det är en tolkning av paktens konsekvenser som kritiker gör.

Svenska journalistförbundet kritiska

I Sverige har frågan nästan helt lyst med sin frånvaro i den svenska debatten förutom på så kallade ”alternativa medier”. Det är olika bud om vad exakt den globala migrationspakten kommer att innebära för medier. Journalistförbundet, som även de är kritiska till pakten, gör en något försiktigare tolkning – om än att även den är allvarlig.

De gör bedömningen att migrationspakten kan leda till att stater inte får lov att ge ekonomiskt stöd till medier som rapporterar kritiskt mot migration. I en nyhetstext, publicerad på Svenska Dagbladets ledarsida, berättar SJF-ordföranden Jonas Nordling hur han ser på saken.

– Den delen som handlar om att stater inte ska kunna ge ekonomiskt stöd till medieaktörer som till exempel främjar intolerans gentemot migranter är mer problematisk. Den liknar delvis det förslag som medieutredningen la fram och som gick ut på att en förutsättning för att få mediestöd skulle vara att mediet präglades av principen om alla människors lika värde.

– Det var något som Journalistförbundet var kritiskt till och som inte heller regeringen gick vidare med. Det är lätt att ställa upp på den typen av principer på ett teoretiskt plan men det är svårare att genomföra dem i praktiken. Detta eftersom de ofrånkomligen leder till att vi får smakdomstolar som ska avgöra vilka medier som lever upp till principerna. Det gör i förlängningen att pressfriheten undergrävs.

Listan på länder som annonserat att man inte tänker skriva under avtalet växer hela tiden.

USA, Österrike, Australien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Ungern, Italien, Israel, Polen, Slovakien och Schweiz är de länder som hittills meddelat att de inte tänker skriva under avtalet den 10 december i Marocko. I en rad andra länder som Danmark, Estland och Finland har migrationspakten mött hård kritik där länderna antingen står och väger i frågan eller försöker förhandla en så kallad ”opt-out”-möjlighet.

Sverige väntas skriva under migrationspakten på plats i Marocko.

Vill du stödja fri och oberoende journalistik, som kanske kommer att aktivt motarbetas i en nära framtid? Bli PLUS-prenumerant på Nyheter Idag!

FAKTA: Utdrag ur migrationspakten

Följande stycke finns med i migrationspakten, skrivet på engelska:

"Promote independent, objective and quality reporting of media outlets, including internetbased information, including by sensitizing and educating media professionals on migration-related issues and terminology, investing in ethical reporting standards and advertising, and stopping allocation of public funding or material support to media outlets that systematically promote intolerance, xenophobia, racism and other forms of discrimination towards migrants, in full respect for the freedom of the media".

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag