Gäng slog sönder konditori – polisen kom inte: ”Ett svek”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 okt 2019 2019-10-21
E-post 1774

STOCKHOLM Fem personer slog sönder inredningen på ett konditori under ett slagsmål. Personalen, två unga kvinnor, gömde sig i köket och larmade polis. Men polisen dök aldrig upp. Konditoriföretagets vd säger att hans personal börjar tappa tron på rättssystemet och kallar det för ”ett svek”. 

Strax innan stängning, kvart i sex på kvällen, börjar fem personer slåss på konditoriet i Älvsjö i Stockholm. De kastar stolar, bord och porslin på varandra och både väggar och inredning slås sönder.

Personalen, två kvinnor i tjugoårsåldern, gömmer sig i köket och ringer polis. Men polisen dyker aldrig upp, rapporterar F Plus.

Stefan Fritzdorf, vd för bageri- och konditoriföretaget Vivels, är mycket kritisk och menar att det är ett samhällshaveri att två tjejer i en sådan situation inte får hjälp av polisen.

– Om sådana här brott inte prioriteras av polisen. Vad är då prioriterat? Det är ett slag i ansiktet. Men det är ju för att vi är ett företag, säger Fritzdorf till F Plus.

Efter händelsen fick Fritzdorf betala för en jourkurator för den ena kvinnan. Dessutom innebär sådana händelser att man blir tvungen att anlita extrapersonal trots att det i övrigt inte är ekonomiskt motiverat.

– Vi har i egentligen aldrig behov av två som stänger men det krävs av säkerhetsmässiga skäl. Konsekvensen blir ju förlängda arbetstider och mer lön för personalen i samtliga våra butiker. Vi har nästan tio butiker så det blir ju snabbt väldigt kostsamt, säger Fritzdorf.

Läs även: Polisen stod och tittade på när kriminellt gäng kastade stenar på politiker i Uppsala

Towe Hägg, presskontakt på Polisen i region Stockholm, säger till F Plus att hon inte kan kommentera det enskilda fallet, men att ledningscentralen prioriterar mellan utryckningar beroende på vilka andra händelser som sker i länet just då.

Stefan Fritzdorf säger att han brukar säga åt sina anställda att man ska kontakta polis, men att han börjar bli uppgiven.

– Min personal börjar tappa tron på rättssystemet och jag får allt svårare att svara. Anders Ygeman, Morgan Johansson och Stefan Löfven gör ju inget åt saken. Vi pratar om ett svek, säger Fritzdorf till F Plus.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag