Ganman och Panshiri aktuella med ny bok om integration: ”Vad gör vi med de grupper i samhället som inte vill bli integrerade? ”
SVERIGE Frilansjournalisten Jens Ganman är, tillsammans med föreläsaren och den före detta polisen Mustafa Panshiri, aktuell med en ny bok om integration.
– Vi låter några klokare människor komma till tals. Vi ställer de tuffa frågorna och så förväntar vi oss konstruktiva svar och det har vi verkligen fått av väldigt många olika människor, från väldigt många delar av samhället, säger Jens Ganman till Nyheter Idag.
Frilansjournalisten Jens Ganman är, tillsammans med föreläsaren och den före detta polisen Mustafa Panshiri, aktuell med en ny bok om integration. Bokens titel är ”Det lilla landet som kunde” som släpps i mitten av mars.
Nyheter Idag ringer upp Jens Ganman för att intervjua honom om boken.
Enligt Ganman är syftet med boken, delvis, att bidra med en bit historieskrivning.
– De senaste åren har svensk inrikesdebatt och inrikespolitik varit ganska, vad ska man säga, svåröverblickbar. Det har hänt så himla mycket inom journalistik och asylpolitik och vi har skrivit en bok för de som känner att de vill ta igen, vad var det som hände? De ska kunna läsa den och få en överblick över det.
Bokens syfte är också att ta reda på huruvida Sverige har världens bästa eller världens sämsta integration, enligt Ganman finns det ingen gråzon.
– Nej, som vanligt när det gäller Sverige så är vi liksom, bäst eller så är vi sämst. Begreppet lagom har liksom inte slagit igenom än på integrationsområdet.
Det är en av frågeställningarna då, om vi har världens bästa eller världens sämsta integration?
– Det är en av frågeställnngarna men sen har vi två huvudteman:
– Ett, vad gör vi med de grupper i samhället som inte vill bli integrerade? Det pratar vi aldrig om. Vi liksom utgår från att alla vill bli integrerade och vi hör aldrig någon politiker prata om att, vad ska vi göra med de grupperna? Det andra huvudtemat är de låga förväntningarnas rasism, eller som det heter på engelska: the soft bigotry of low expectations.
Ganman och Panshiri har, istället för att föreslå egna lösningar, intervjuat en rad personer.
– Ja, precis, vi låter några klokare människor komma till tals. Vi ställer de tuffa frågorna och så förväntar vi oss konstruktiva svar och det har vi verkligen fått av väldigt många olika människor, från väldigt många delar av samhället.
Är det såpass att du blivit överraskad av det?
– Ja, det måste jag säga att jag blivit. Därför att det finns ändå en medvetenhet om integrationsfrågans komplexitet Om man pratar med de som jobbar med integration på marknivå eller på verkstadsgolvet. De har full koll på vilka problemen är och vad man borde göra åt dem. Problemen är att det finns politiker som i stor utsträckning verkar låta sig styras av kändisopinionsbildare i dessa frågor. Man lyssnar till en folkförvillare som Henrik Schyffert till exempel. Han är säkert jättetrevlig som privatperson, men som opinionsbildare är han en idiot eftersom han konsekvent banaliserar och förenklar debatten.
Ganman och Panshiri har intervjuat personer från Jimmie Åkesson till Annie Lööf, från sakkunniga på migrationsområdet till personer som statsministern Stefan Löfven tycker är sakkunniga, som författaren Henrik Arnstad.
Skulle du kunna beskriva boken med ett pajdiagram också?
– Ja, ge mig en stund.
Läs den längre intervjun med Ganman om vad han tror man behöver göra för att komma tillrätta med integrationsproblemen samt varför han och Mustafa Panshiri ägnat ett helt kapitel åt Henrik Arnstad. Och sist men inte minst, missa inte Ganmans beskrivning av sin kommande bok i form av ett exklusivt pajdiagram. Bara på Nyheter Idag!