Gillade vänsterpartists inlägg på Twitter – SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i blåsväder

Foto: Twitter Carina Bergfeldt är SVT:s USA-korrespondent.
  • Lördag 17 feb 2018 2018-02-17
E-post 774

I somras gick SVT Nyheters dåvarande ansvarige utgivare Ulf Johansson och sa att det var oacceptabelt för SVT-journalister att gilla inlägg om politiska frågor på Twitter. Orsaken var att någon anställd använt det officiella SVT-kontot för att gilla ett inlägg av en minister. Nu är det dags igen –  den här gången har USA-korrespondenten Carina Bergfeldt lajkat och grattat Ali Esbati (V) till plats i partistyrelsen.

Först med att uppmärksamma Carina Bergfeldts twittrande var Nya Dagbladet. Även Twitterkontot @avPublicService  noterar att Carina Bergfeldt sällar sig till gratulanterna när Ali Esbati berättar att han valts till förtroendeuppdraget att sitta i Vänsterpartiets partistyrelse.

Samma Twitterkonto länkar också till en artikel i Resumé från sommaren 2017 där dåvarande ansvarige utgivaren för SVT Nyheter Ulf Johansson uttalade sig om vilka regler som gäller för SVT-journalister och Twitter – och det var hårda bud.

Bakgrunden var att någon anställd hade använt SVT:s officiella Twitterkonto för att gilla ett inlägg där statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) berömde Gustav Fridolin (MP). Detta påtalades av den moderate riksdagsledamoten och frekvente mediedebattören Lars Beckman.

Den gången var beskedet tydligt från Ulf Johansson om vad som gäller för SVT-medarbetare på sociala medier.

”Det är oacceptabelt att klicka på like kring politiska frågor oavsett om det är via officiellt SVT-konto eller i sitt eget namn om man är nyhetsjournalist på SVT”, skrev Ulf Johansson i ett mejl till Resumé.

Läs även: Twittertrend bland svenskar – Vädja om att utvisas: ”Skicka mig istället!”

Idag är Charlotta Friborg programchef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter. Nyheter Idag kontaktade henne via mejl.

Gäller samma riktlinjer under din ledning som under Ulf Johansson (tidigare ansvarige utgivaren)?

Ja.

Hur ser du på Carina Bergfeldts tweet/gillning åt Esbati?

Carina Bergfeldt har tidigare intervjuat Ali Esbati i egenskap av att han överlevde Utøya. Han lät henne följa med honom tillbaka på ön där han berättade om sina minnen av händelsen. Hon skrev en text om detta, för vilken hon även vann Stora Journalistpriset.

Han är alltså en person som hon träffat via ett journalistiskt uppdrag. Ser inte att det finns ett politiskt ställningstagande i att gratulera honom. Detta har Carina Bergfeldt också själv förklarat på Twitter.

Kommer Carina Bergfeldt att ta bort tweeten/gillningen?

Vi kommer inte att ålägga henne att göra någonting.

Vilka fördelar kontra nackdelar finns det med att lägga sociala medier-munkavle i vissa frågor för SVT-journalister?

SVT:s medarbetare omfattas, som alla andra, av den grundlagsstadgade yttrandefriheten. Men offentliga ställningstaganden i vissa frågor kan innebära begränsningar av vilka arbetsuppgifter man kan utföra.

Som enskild medarbetare har man ett ansvar för att värna sin integritet och trovärdighet för att kunna agera fritt och oberoende i förhållande till personer, företag, myndigheter, organisationer, politiska partier och andra partsintressen.

 

Ska SVT-journalister få gilla politiska inlägg i sociala medier?
3993 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag