Givetvis granskar vi SD precis som alla andra

Chang Frick. Foto: Albin Lindstedt
  • Måndag 12 sep 2016 2016-09-12
E-post 278

LEDARE Efter att Nyheter Idag avslöjade att Kent Ekeroth och pseudoymen ”Egor Putilov” i hemlighet är medarbetare på Avpixlat kommer anklagelser om att vi vill vara ”PK” som ett brev på posten. Men det handlar inte om att ställa in sig hos ”gammelmedia”, det handlar om att makten alltid ska granskas – även Ekeroth och Sverigedemokraterna.

I sociala medier haglar anklagelser om att Nyheter Idag minsann försöker ställa in sig hos ”gammelmedia”, att vi vill vara politiskt korrekta och att vi sålt oss till Researchgruppen. Anledningen är att vi granskat turerna med pseudonymen Egor Putilov och funnit att han i hemlighet producerat en propagandavideo tillsammans med Kent Ekeroth åt den ökända sajten Avpixlat.

Varför är detta viktigt att berätta?

Ekeroth och Sverigedemokraterna är makthavare precis som alla andra riksdagspartier. Efter valet kanske de rentav ingår direkt eller indirekt i nästa regering. Det är självklart att behandla Sverigedemokraterna och deras riksdagsledamöter på exakt samma sätt som vi granskar exempelvis Miljöpartiet. Du minns kanske när Mehmet Kaplan tvingades avgå? Mycket av det material som fick honom att lämna publicerades först på Nyheter Idag.

Här gör vi ingen skillnad över huvud taget. Det finns många som lever med uppfattningen att allt som publiceras på Nyheter Idag har en politisk agenda, det är en uppfattning som både finns hos journalister och hos många av våra läsare. Men det är inte så nyhetsvärdering fungerar, vi struntar fullkomligt i vem som gynnas av en nyhet, det viktiga är att det är sant och relevant.

Om man ska utmana andra medier som har en politisk slagsida eller som driver ”agendajournalistik”, kan man inte göra det genom att själv agera på samma sätt, utan istället arbetar man så som medier egentligen borde arbeta. Man får helt enkelt vara bättre än dem, inte likadan fast åt andra hållet. Det betyder att man granskar åt alla håll efter bästa förmåga och att man behandlar alla makthavare lika.

Om en riksdagsledamot i hemlighet är aktiv medarbetare på en känd, eller snarare ökänd sajt, som Avpixlat – då har det nyhetsvärde. Och det nyhetsvärdet blir inte mindre när ledamotens arbete handlar om att skapa en politisk propagandafilm.

En annan aspekt är att Ekeroth skulle kunna vara öppen med att han varit i Grekland. Han skulle kunna stå framför kameran och berätta var han befinner sig och varför. Även övriga som var med på resan skulle kunna göra samma sak. Videon hade snarare fått högre trovärdighet än lägre, människor litar mycket mer på en avsändare som inte döljer sin identitet. Frågan är varför allt då ska vara så hemligt?

Och vill vi ha makthavare som agerar i hemlighet? Jag föredrar ett samhälle där makten, oavsett om det är Dagens Nyheter eller Kent Ekeroth, istället är transparenta med vad de gör och vad de inte gör.

En annan vanlig invändning är att Nyheter Idag sålt material till Sverigedemokraterna. Det är sant. Vi har sålt bilder, videos och annat material till en rad aktörer, främst inom media, och även du är välkommen att köpa bilder av oss om vi har något som är av intresse. Men det är inte samma sak som att vi är lojala med någon individ, parti eller andra intressen.

Vi vill granska makten och vara bra på att avslöja sådant som har nyhetsvärde. Det alldeles oavsett vem som gynnas eller missgynnas.

Sen är det helt upp till dig själv vad du vill göra med informationen.

Ska man granska alla likadant?
1707 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag