”Glad jag inte arbetar i svensk polis” – Dansk polis sågar svenska våldtäktsutredningar

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 feb 2018 2018-02-08
E-post

MALMÖ Fem anmälningar om gruppvåldtäkt på tre månader. Så ser läget ut i Malmö, och polisen har inte lyckats gripa någon.
– Vi gör framsteg, säger polisens presstalesperson till danska Ekstra Bladet, som undrar varför ingenting händer.

Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson, säger till Ekstra Bladet att man har gjort framsteg men att det tar tid, vad gäller fem gruppvåldtäkter som har anmälts under de senaste månaderna.

Natten mellan fredag och lördag förra veckan skedde den senaste gruppvåldtäkten i raden. Fyra andra fall anmäldes i november och december förra året. Det är troligen något som oroar mången Malmöbo, men polisen har ändå valt att inte gå ut med signalement på förövarna, förutom att det rör sig om ett flertal män.

Ekstra Bladet frågar vad det beror på – i Danmark hade man nämligen vanligtvis gått ut med signalement.

– Om informationen kommer från ett vittne som har sin kunskap från media, så kan det vara värdelöst i en rättegång. Då kan en advokat säga att det inte är ett trovärdigt vittne, säger Malmöpolisens Nils Norling.

Rasism att nämna etnicitet

– När vi pratar om våldtäktsfall är det väldigt komplicerat. De kan ta riktigt lång tid. Kanske måste offret ha längre tid att komma ihåg saker eller raster mellan utfrågningar. Dessutom har vi samlat in många övervakningsbilder, säger Nils Norling.

2016 avslöjade Svenska Dagbladet att det inom Stockholmspolisen fanns instruktioner att inte nämna förövares etnicitet, då det kunde uppfattas som rasistiskt. Nils Norling förnekar att det är därför som polisen inte lämnar ut signalement.

– Det har ingenting med det att göra. Det handlar om att säkerställa att om vi finner några förövare har vi också möjlighet att döma dem i domstol.

Bättre uppklaringsprocent i Danmark

Ove Dahl, tidigare kriminalinspektör i Köpenhamn, förvånas över att den svenska polisen inte ger ut förövarnas signalement till allmänheten, så som var brukligt när han arbetade.

– Polisen gör det för att de vill ha hjälp från allmänheten. Vi gör det, oavsett om det är dödsfall, våldtäktsfall eller andra personbrott där gärningsmännen kan ha blivit sedda, säger Ove Dahl till Ekstra Bladet.

– Jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälp av allmänheten. Om du inte ger information alls, så får vi ju heller inte någon hjälp, förklarar han.

I Sverige gör man dock saker på ett annorlunda sätt och har en massa regler som gör att utredningarna tar tid, menar Ove Dahl. Svenska polisen har också i allmänhet lägre uppklaringsprocent än deras danska kollegor.

– Jag har ofta sagt att jag är förbannat glad att jag inte arbetar i svensk polis, säger Ove Dahl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag