Gripen man fritogs när poliser omringades

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 9 jul 2022 2022-07-09
E-post 682

UDDEVALLA På torsdagen gjorde en civil polispatrull ett ingripande i Uddevalla och grep en person som misstänktes för narkotikabrott. Patrullen blev emellertid omringade och angripna av ett gäng som lyckades frita den gripne. Men Lars Eckerdal, polischef i området Fyrbodal, vill inte kännas vid att man tappat kontrollen.
– Den här typen av händelser har hänt i alla tider, säger han till Dagens Nyheter.

Efter gripandet var det en grupp på sex-åtta personer som omringade polispatrullen och slutligen lyckades frita den gripne mannen. Polisen gick dock inte helt tomhänta ur tumultet utan lyckades gripa en annan person som hade en väska med narkotika.

Den fritagne mannen befinner sig emellertid fortfarande ute i det fria, skriver DN i en artikel som publicerades på fredagen. När Nyheter Idag på lördagsmorgonen frågar polisen om han har gripits än är svaret fortfarande nej.

– Inte vad jag vet, säger den jourhavande förundersökningsledaren.

Läs även: 100 grisar på rymmen – jagas av polisen

Polischefen Lars Eckerdal säger att fritagningsförsök är något som händer till och från, men beskriver dem fortfarande som väldigt ovanliga.

– Nu lyckades de. Men vi har ganska bra koll på personer i de här kretsarna och misstankarna mot dem kvarstår och vi jobbar vidare med detta, säger han till DN.

”Har hänt i alla tider”

Vidare uppger Eckerdal att det nu ska göras en utvärdering kring händelsen för att se om polisen kan förbättra sitt tillvägagångssätt vid ingripanden och förhindra att liknande incidenter sker i framtiden.

På frågan om han i sitt arbete ser att det har hänt något med respekten för polisen svarar han:

– Jag har pratat med andra som uttrycker sig på det sättet och det är lätt att automatiskt svara ja på den frågan. Men vi kan se att den här typen av händelser har hänt i alla tider. Det är väl så att vi ser det mer och mer, men det är fortfarande ganska ovanligt.

Att polisen har tappat kontrollen i vissa områden är något som han inte håller med om.

– Det pratas en del om no go-zoner men det är inget begrepp som vi använder oss av. I mitt område har vi medelstora städer och områden som av polisen definieras som särskilt utsatta. Det är inte ett sådant område som det här har inträffat i. Vi rör oss i de områden där vi vill och gör ingripanden där vi måste.

Eckerdal säger att han tror att majoriteten av dem som hade suttit i hans position hade svarat liknande.

Läs även: ”Allmänheten ser att vi är i avsaknad av kontroll”

Läs även: Springare: Polisen får skjuta människor av en anledning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag