Gruppvåldtagen kvinna tvingades hoppa från andra våningen – Gärningsmännen utvisas inte

Den våldtagna kvinnan fruktade för sitt liv. Foto: Google Maps / Tingsrättens dom
  • Tisdag 8 dec 2015 2015-12-08
E-post 9015

LUDVIKA På tisdagen dömdes sex män för delaktighet i en våldsam gruppvåldtäkt i Ludvika, men trots att samtliga är medborgare i Eritrea får de stanna i Sverige. – Jag menar att det förelåg flyktingstatus, säger vice chefsåklagare Gun-Britt Ström till Nyheter Idag.

Enligt domen, som föll under tisdagen, har en kvinna i Ludvika den 14 augusti i år blivit våldtagen i en lägenhet där åtta män befann sig. Egentligen skulle kvinnan besöka en vän i samma trappuppgång, men vännen var inte hemma och kvinnan hamnade av oklar anledning i lägenheten där de åtta männen vistades.

I samband med våldtäkten ska kvinnan även blivit slagen i ansiktet och fått en kniv mot sin hals, enligt åklagarens och kvinnans beskrivning av händelsen.

Kvinnans beskrivning av händelsen är dramatisk. Hon hörde att männen skrattade och pratade på sitt språk och hon uppfattade att de verkade ha väldigt roligt samtidigt som våldtäkten pågick. Enligt kvinnan kändes våldtäkten som en evighet och hon skrek mest hela tiden och fruktade för sitt liv.

I domen motiverar tingsrätten varför de bedömer gärningen som grov.

”Allt tyder på att förövarna varit minst tre män. Därtill kommer att målsäganden varit ensam med synen förblindad och helt utlämnad i en trång lägenhet med åtta vilt främmande män. Hon har våldtagits på ett rått och särskilt hänsynslöst sätt samt då utsatts för slag med fingertopparna i ansiktet. Hon har vållats skador i underlivet och blivit synnerligen kränkt. Dessutom har hon fruktat för sitt liv och tvingats att i sitt nödläge hoppa ut genom ett fönster på andra våningen”, står att läsa i domen.

Samtliga män är medborgare i Eritrea. Två av de åtalade frias helt, fem döms till fängelse i tio månader för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt och endast en av dem döms till fängelse i fem år för grov våldtäkt, meddelar tingsrätten.

Trots den grova gärningen yrkade aldrig vice chefsåklagare Gun-Britt Ström på utvisning. Nyheter Idag har talat med Ström och ställt frågan om varför hon inte försökte få förövarna utvisade.

– Jag menar att det förelåg flyktingstatus, säger Ström i telefonen.

På vilket sätt ligger det till hinder, att de har sökt uppehållstillstånd som flyktingar eller?

– Jag känner inte riktigt att jag har någon lust att ta den diskussionen med dig. Men jag har inte begärt dem utvisade därför att jag inte ansåg att det fanns förutsättningar för att få dem utvisade. Det hade isåfall bara varit aktuellt möjligen för den som sen döms för grov våldtäkt, men jag bedömde att det inte förelåg förutsättningar för att begära dem utvisade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag