Gruppvåldtagna kvinnan i Visby är rullstolsburen: ”Hon har mer eller mindre brutit ihop”

En gågata i Visby. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 4 okt 2016 2016-10-04
E-post

VISBY Den kvinna som blev utsatt för en gruppvåldtäkt i Visby natten mot söndagen är rullstolsburen. Det bekräftar kvinnans målsägandebiträde Staffan Fredriksson för Nyheter Idag. – Hon mår inte bra, hon får professionell hjälp, berättar han.

Natten mot söndagen blev en kvinna född 1983 utsatt för en gruppvåldtäkt i en fastighet i Visby. Polisen meddelade på sin hemsida att efter ett förhör kunde sex personer gripas skäligen misstänka för brottet. Kvinnan som utsattes för brottet är rullstolsburen, det bekräftar målsägarbiträdet Staffan Fredriksson för Nyheter Idag.

– Det är okända män, det rör sig om som jag uppfattar det fem stycken, som sitter frihetsberövade. Hon har blivit utsatt för en gruppvåldtäkt, eller blivit våldtagen i omgångar kan man säga, i en fastighet i Visby.

Fredriksson bekräftar att den fastighet där våldtäkten ägt rum inte ska vara kvinnans hem. Däremot förefaller en, eller flera, av gärningsmännen bo i den fastighet där våldtäkten ägt rum.

– Det är troligtvis en bostad för en utav männen, eventuellt flera, men det vet vi inte. Det är okända män. Hon har slagit följe med en man och sedan har det dykt upp fler män.

”Hon har mer eller mindre brutit ihop”

Tidningen Aftonbladet rapporterar att samtliga av de anhållna männen ska vara i åldrarna strax över och under 20 år. De anhållna männen erkänner, enligt Aftonbladet, i vart fall att de varit på platsen men de nekar samtidigt till brott. Fredriksson förklarar att våldtäkten som kvinnan utsatts för kan ha pågått i upp till ”några timmar”.

– Det har pågått under en inte allt för kort tid, utan kanske några timmar till och med, innan hon lyckas ta sig därifrån, säger han.

När kvinnan till slut lyckas ta sig ut från fastigheten larmar hon polis. Lokaltidningen Hela Gotland berättar att en fastighet i Visby kom att spärras av när polisen arbetade med att utreda händelsen.

– Hon mår inte bra, hon får professionell hjälp. Dels för att hon mår dåligt efter själva händelsen, men även för att det är rätt tufft att gå igenom en sådan här utredning också. Det blir ett andra trauma kan man säga. Samtidigt mår kvinnan mycket dåligt över det som hänt, dels på grund av våldtäkten i sig men även av den process som dragits igång med förhör och andra åtgärder som ingår i att utreda brottet.

– Hon har mer eller mindre brutit ihop efter de här tuffa förhören som har hållits med henne. Nu får hon vård, adekvat vård. Det är inget som läker de här såren naturligtvis, men jag hoppas hon kan må lite bättre iallafall efter omständigheterna, avslutar Fredriksson.

Under morgondagen väntas åklagare ta ställning till de om de frihetsberövade männen ska häktas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag