Gudrun Schyman: Massövergrepp mot kvinnor ”inte något nytt påfund” i Europa men ”benägenheten att anmäla har ökat”

Fi:s partiledare Gudrun Schyman. Foto: News Oresund
  • Tisdag 12 jan 2016 2016-01-12
E-post

SVERIGE Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman hävdar att de massövergrepp som kvinnor utsatts för i bland annat Köln, Kalmar och Kungsträdgården inte är något nytt fenomen i Europa. – Vanligtvis har den här typen av problematik inte uppmärksammats, säger hon till Nyheter Idag.

Det är i en Youtubevideo som Gudrun Schyman ställs mot väggen av en kvinna som frågar ut henne om hennes och Feministiskt initiativs syn på de massövergrepp som hundratals kvinnor utsattes för under nyårsnatten.

Schyman säger i videon att det, trots polisrapporter om att det rör sig om ”nordafrikanska och arabiska” män som ägnar sig åt övergreppen, inte är någon ny företeelse i varken Sverige eller Europa att stora grupper av män jagar och sexofredar eller våldtar kvinnor på allmän plats.

– Nej, det är det inte. Det är inte det. Det har pågått mycket längre än så innan den problematiken var aktuell överhuvudtaget, hävdar hon.

Istället säger hon att det ”inte något nytt påfund” men att ”benägenheten att anmäla har ökat”.

När Nyheter Idag ringer upp Gudrun Schyman för att fråga henne om hennes uttalanden i videon säger hon såhär:

– Jag har skrivit två artiklar i detta, du får gärna läsa dem, det är det jag säger till dem som ringer. Det finns en artikel i Feministiskt perspektiv och en som är publicerad i Metro.

Tror du inte att det finns en risk att det uppfattas som att du förminskar de här utsatta kvinnorna genom att släta över när du säger att det här inte är något nytt och att det här har pågått länge?

– Jag tror tvärtom att man ska ta den här problematiken på stort allvar och det är också det vi skriver. Vanligtvis har den här typen av övergrepp inte uppmärksammats, därför är det väldigt bra att det uppmärksammas och att fler kommer in med anmälningar.

– Och polisen måste naturligtvis behandla det här på ett sätt som inte tar någon som helst hänsyn till var de här förövarna kommer ifrån. Risken just nu är att frågan kommer handla om männens ursprung istället för kvinnors utsatthet.

Därefter vill Gudrun Schyman inte svara på fler frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag