Han fotograferade de syriska flyktingarnas nakenprotest – ”Politikernas fel”

  • Fredag 2 jan 2015 2015-01-02
E-post

ÖSTERSUND Trots sträng vinterkyla valde de syriska flyktingarna som anlänt till Grytan i Jämtland att protestera i enbart underkläder. Nyheter Idag har talat med Jens Ganman som varit på plats vid flyktingboendet. – Det var en milt sagt märklig upplevelse, säger Ganman till Nyheter Idag.

Det blev en märklig nyårsafton för musikern och författaren Jens Ganman som begav sig till Gryta utanför Östersund för att dokumentera ett pågående drama där en busslast med syriska flyktingar vill åka tillbaka till Malmö. Ganman frilansar även för Sveriges Radio och åkte på nyårsafton tillsammans med kollegan Annelie Lanner till flyktingboendet för att rapportera från platsen.

På Facebook berättar Ganman om händelsen i ett långt inlägg där han reflekterar och funderar över den märkliga situationen som just nu utspelar sig på en liten ort utanför Östersund. När Nyheter Idag når Ganman på torsdagskvällen får vi veta att han precis tänker åka ut till platsen igen.

– Använd du bilderna om du vill, eventuell ersättning för bilderna kan du skänka till UNHCR. Se till att maskera ansiktena bara, det var förvisso okej att fotografera dem, men jag tror inte de förstår vidden av allmänintresset, förklarade Ganman i telefon angående bilderna på nakna flyktingar i snön.

Vi ber Ganman att återkomma till Nyheter Idag när han varit på platsen för att berätta hur situationen är. Strax innan midnatt på torsdagskvällen hör han av sig igen och inget tycks ha förändrats sedan gårdagen.

Hur är stämningen på plats?

– Ikväll, nyårsdagen, samlad, men männen är mycket besvikna på hur de behandlats.

Vad säger flyktingarna?

– De vidhåller med en mun att det inte fått nån information från myndigheterna att de skulle fraktas 16 timmar med buss till, för dem, helt okänd destination. Jag kan dock inte gå i god för att dessa uppgifter stämmer.

Sitter folk kvar i bussen? Hur många ungefär?

– De har sovit där inatt. Ligger på säten och i sovsäckar i gången. Dörrarna går inte att stänga så bussen är helt utkyld. Oklart vem som betalar ägaren för att bussen står kvar och används som bostad.

Vad är temperaturen ute?

– Två plusgrader nu. Minusgrader natten som gick. Flera av männen saknar strumpor och riktiga skor. En gick i badtofflor.

Finns det personal från migrationsverket eller någon annan myndighet på platsen?

– Inte nu men de har varit där under dagen och informerat. Gruppens talesman Ihsan Ali har förklarat att man ämnar fortsätta att bo i bussen tills man får åka därifrån. Ingen vill stanna. De har inget emot boendet i sig eller Jämtland men vänder sig mot att de forslats så långt och så länge utan att få någon information. Under färden från Stockholm till Östersund säger det att de bara har kunnat fråga busschauffören om information och han var av förståeliga skäl mest koncentrerad på att köra bussen.

Hur skulle du beskriva boendet i Grytan? Undermåligt, standard eller en ”bättre” inackordering?

– Det är ett välskött boende, det drivs av kunnig personal, men jag tror inte att nån vanlig svensk skulle vilja bo där särskilt länge.

Är busschauffören i närheten? Vad säger han om situationen?

– Han avvek igår och har inte synts till sedan dess.

Finns det någon flykting som kan berätta vad de hade förväntat sig av att komma till Sverige?

– De säger att ”alla” vet att Sverige är ett generöst och demokratiskt land där man kan få hjälp, men de säger att de förstår att systemet inte fungerar längre och de tycker att det är bättre att svenska myndigheter är ärliga med detta. En av dem sa: ”Vi har inget emot Sverige eller svenskarna men ingen av er skulle acceptera att bli behandlad så här – det lovar jag.”

Vad tänker du och dina kolleger på Sveriges Radio om situationen?

– Jag kan bara tala för mig själv, och dessutom är jag bara frilans. Jag tycker att det är uppenbart att Migrationsverket har fått ett uppdrag av politikerna som blir svårare och svårare att uppfylla. Det finns uppenbarligen ett glapp mellan vision och utförande här. Personligen tycker jag att det är märkligt att vi inte har en större diskussion om vinstdriven asylmottagning när vi diskuterar andra vinstdrivna verksamheter i vårt samhälle. Det är också, tycker jag, märkligt att det är Bert Karlsson som ska vara vår go-to guy när det gäller ambitionen att vara humanitär stormakt. Jag vill minnas att han frontade ett parti på 1990-talet som ville ha begränsad invandring.

– Dock, han är bara affärsman och tar bara den chans som ges. Det är det politiska etablissemanget som ska lastas för att det blivit så här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag