Hängde ut Ulf Malmros som rasistisk våldtäktsman – döms för grovt förtal
STOCKHOLM Idag dömdes Alexa Wolf för att i november 2017 ha hängt ut regissören Ulf Malmros, känd för filmer och tv-serier som Smala Sussie och Rapport till himlen, såsom skyldig till att ha våldtagit henne 25 år tidigare. Drevet drog igång och effekten för Malmros och hans familj blev att vänner svek och ekonomin rasade samman.
Under den så kallade metoo-hösten 2017 samlade på man på flertalet hemliga facebookgrupper ihop anonyma vittnesberättelser om hur män uppträtt illa mot kvinnor, vilka sedan publicerades i olika tidningar. Den berättelse som filmarbetaren Alexa Wolf – mest känd för den porrkritiska dokumentärfilmen Shocking Truth från 2000 – presenterade i slutet av november var dock något utöver det vanliga.
I hennes inlägg, som publicerades i flera av de hemliga grupperna – skrev hon att hon utsatts för en regelrätt våldtäkt med rasistiska förtecken av Ulf Malmros i början av 90-talet, under den tid hon arbetade som DJ på den unga kanalen ZTV, vilken hon beskrev som en något speciell arbetsplats.
– Ja, vi var väldigt unga tjejer. Vi fick hela tiden utstå med sexuella inviter och jag blev själv drogad av en chef och klarade mig på grund av att en annan tjej tog mig därifrån. Dagen efter gick jag till jobbet ändå. Men det kanske är svårt för er att fatta. Men jag har PM hemma från möten där det togs upp att det var förbjudet att röka hasch i studion och så vidare. Dra inte hit fler tjejer, det är förbjudet att ha sex med tjejer i studion, berättar hon i förhör.
Ulf Malmros har aldrig arbetat på ZTV, men var ytligt bekant med Wolf, och han medger att de hade sex vid ett tillfälle, men att det var frivilligt från båda sidor. Flera av detaljerna i hennes berättelse tillbakavisar han, och kan bland annat stödja sig på dagboksanteckningar från den aktuella tiden.
När drevet drog igång
Alexa Wolf postade ursprungligen inlägget i en hemlig facebookgruppp för kvinnor i film- och teaterbranschen med runt 1800 medlemmar, och kort därefter även i en hemlig grupp för kvinnliga journalister med runt 7800 medlemmmar.
Ulf Malmros nämndes inte med namn, men ett flertal detaljer gjorde det tydligt vem som avsågs, till exempel avslutas inlägget med frasen ”Ha ett underbart liv!”, vilket är namnet på en film från 1992 som Ulf Malmros regisserade, och det är uppenbart att han snabbt identifierades i kommentarsfältet. Detta måste Wolf även ha räknat med, då hon uppmanar andra att komma fram med fler vittnesmål om honom.
Som Aftonbladet uppmärksammat ingick ett flertal journalister i drevet som genast drog igång. ””Fy fan vilken sjuk sadistpsykopat!”, skrev en anställd vid Sveriges radio, och en reporter på Ekot konstaterar att ”Skammen är hans att bära”. Bland filmarbetare är tonen än hårdare, med exempelvis en manusförfattare som skriver ”Vidriga jävla as, viska mig hans namn så ska jag strypa honom långsamt.”
Läs även: Genusroboten på Svenska Dagbladet
Flera personer vittnar i förhör om att spridningen gick fort, och en producent som arbetat nära Ulf Malmros berättar i förhör om hur situationen var bara en dryg vecka efter att det första inlägget hade publicerats.
– Hela film- och tv-branschen vet och all media så som jag känner den. Samma vecka den 30 november till 1 december 2017 var jag på konferens. Då var större delen av film- och tv-branschen där, varje människa jag pratade med visste om. De hade nåtts av det här ryktet och de kom fram till mig och frågade om Ulf.
Den 6 december gick Ulf Malmros själv ut i Aftonbladet med en debattartikel där han bemötte anklagelserna, och i de hemliga facebookgrupperna spreds snabbt en oro över att någon – en ”svikare” – läckte information från den slutna gruppen.
Slog mot både ekonomi och umgänge
Effekterna av uthängningen var omedelbara. En person som är närstående till Ulf Malmros vittnar i förhör om att han blev utfryst:
– Folk undviker att titta på honom och sådär. Eller inte ville sitta bredvid honom. Kvinnor som har varit inne och skrivit till exempel som undviker att titta på honom. De behöver ju inte ha skrivit jättemycket, de behöver bara ha skrivit att de tror på det, att det är fördjävligt och vilket jävla svin och, fy fan och sånt där. Så mycket konstig skam inblandad liksom.
Även karriär och ekonomi drabbades hårt då finansiärer och tv-kanaler drog sig för att inleda projekt så länge Malmros rykte var solkat.
– Ekonomiskt har vi ett bortfall, för hans bolag, hans egen försörjning, ungefär två miljoner konor. Vi kommer inte igång med någonting och vi kan inte fakturera för de projekten. Det finns en ”tvekan” hos finansiärerna. Jag kan inte svara nu på hur det här kommer påverka hans karriär men det är definitivt en stor skada för honom, berättar en producent i förhör.
Läs även: Bard portad från Åbo Akademi: ”Klassiskt kvinnlig makttaktik”
En person vittnar om hur ryktet tvingade fram utredningar av Malmros, trots att det inte fanns mer än en lös anklagelse om en 25 år ganmmal våldtäkt i luften..
– [Producenten] blir ju uppmanad av TV4 att göra utredningar på Ulf då, och då gjorde han en. En internutredning. Och sedan blev han uppmanad en gång till att göra en till. Han är ju inte anklagad mer än, det är ju ingen polisanmälan, det är ju ingenting. Men liksom blir såhär… alltså så här behöva bli utsatt för att bli granskad när det inte finns något annat än ett rykte, det är inte ens jobbrelaterat, de har aldrig jobbat ihop, medan hon vill ju få det till att de jobbade lite i samma värld.
Döms för grovt förtal
Tingsrätten konstaterar att Alexa Wolf gjort sig skyldig till förtal, och de omständigheter att uppgifterna dels fått mycket stor spridning inom Ulf Malmros bransch, dels att uppgifterna har lett till att Ulf Malmros i princip inte längre får några nya uppdrag, och att händelsen även har påverkat honom och familjemedlemmar på det privata planet, gör att tingsrätten instämmer i åklagarens bedömning att det rör sig om grovt förtal.
Det konstateras också att straffet inte kan stanna vid böter, men då Wolf är tidigare ostraffad, så när som på en trafikförseelse för några år sedan, och då det saknas särskild anledning att tro att hon skulle göra sig skyldig till fortsatt brottslighet landar bedömningen i att det blr villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor. Hon skall dessutom betala ett skadestånd om 60 000 kronor till Ulf Malmros.
Läs även: Kvinna döms för förtal efter #metoo – hängde ut man på Facebook
Hej där.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.