Här är felaktiga Pehrson-citatet som fick vänstern att gå i taket

Jens Liljestrand, Johan Pehrson och Karin Pettersson. Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0/Pressbild Liberalerna
  • Söndag 31 jul 2022 2022-07-31
E-post 299

Under helgen har Liberalernas partiledare Johan Pehrson hånats av kulturvänstern för ett citat i en Aftonbladet-intervju där det framstår som att Pehrson säger att han kan ha läst den franska författaren Michel Houllebecq när han gick i skolan, innan Hoillebecqs första roman publicerats. Men hånskrattet fastnade i halsen när det visade sig att Pehrson blivit felciterad.

På fredagen publicerade Aftonbladet en intervju med Liberalernas partiledare Johan Pehrson gjord under en sommarmarknad i Malmköping.

Med anledning av ett tidigare utspel från Pehrson som hyllade fransk kulturpolitik frågade Aftonbladets reporter Marcus Bornlid Lesseur vilken fransk författare Pehrson föredrog av Marcel Proust och Michel Houllebecq.

– Jag är inte speciellt inläst på dem. Jag läste dem när jag gick i skolan, men det var för länge sedan, svarar Johan Pehrson enligt Aftonbladet.

Problemet med det svaret är att Johan Pehrson är född 1968 och därmed gick ut skolan 1987, medan Houllebecqs första roman kom ut först 1994.

Läs även: Stor blågul majoritet i DN/Ipsos – ETC–reporter kan ha orsakat högerseger

Flera vänsterprofiler i kultursfären upptäckte misstaget, och hånade partiledaren som verkade försöka bluffa om sin kulturella bildning i svaret.

”Bortom Pehrsons uppenbara bluffande om att han läst Houellebecq och Proust i skolan, avslöjar Aftonbladet-intervjun något oerhört sorgligt om synen på kulturpolitik på partiledarnivå” skriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

”Jag skiter i vad en politiker har läst för böcker, men jag känner igen en fake it til you make it-snubbe när jag ser honom” skriver Jens Liljestrand, tidigare biträdande kulturchef på Expressen.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på ETC, menar att det är ”knivskarpt beskrivande av en karaktär när mannen rakt av bara drar till med att han absolut läst böckerna innan böckerna kommit ut.”

”Det är alltså inte elitistiskt och folkföraktande att skratta åt att en partiledare LJUGER OM att ha läst Houellebecq” skriver Isobel Hadley-Kamptz, skribent på bland annat Dagens Nyheter, och fortsätter: ”Det är helt okej att inte ha läst honom, men rätt töntigt att låtsas ha gjort det.”

Författaren Hultén skriver att Pehrson ”visar sig blåljuga om sitt läsande” och frågar sig ”hur trovärdig som minister?”

”Ni säger att det här är en pinsam miss från Johan Pehrson, men jag är schysst och väljer att tolka det som att han fick gå om fjärde klass 41 ggr och därmed visst hann läsa Houellebecq i skolan” skojar poddaren Sebastian Mattsson.

Men så tog historien en ny vändning. I ett inlägg skriver Johan Pehrson att ha nu lyssnat igenom intervjun med Aftonbladet, och att hans svar i själva verket var ”Jag är inte särskilt inläst på om jag läste dem i skolan men nu var det för länge sen så jag vågar inte uttala mig om det”, vilket har en annan innebörd.

Aftonbladets reporter Marcus Bornlind Lesseur bekräftar misstaget och skriver att han infört en rättelse i artikeln ”eftersom det där citatet har spårat iväg”.

”Johan Pehrson och hans stab har haft ett dygn på sig att återkomma med synpunkter på citaten. De har de inte gjort. Så om ett missförstånd skett så har jag inte blivit varse det förrän Johan Pehrson nämnde det i ett samtal med någon annan än mig här på twitter” tillägger Bornlid Lesseur.

Enligt Bornlid Lesseur hade Pehrson inte bett att få se citaten innan publicering, och varken Pehrson eller hans stab hade hört av sig för en rättelse efter att intervjun publicerats.

”Tänk om Johan Pehrson bara inte bryr sig så fruktansvärt mycket om vare sig att ha blivit felciterad på en fråga som saknar relevans för landets framtid, eller att framstå som pyttelite obildad. Rätt uppfriskande får jag säga” skriver skribenten Susanna Birgersson.

Johan Pehrson tycks mycket riktigt ta uppståndelsen med ro. ”Absolut inget fel på frågorna. Tack att ni kom till marknaden i Malmköping. Men som sagt en speciell arbetsmiljö för oss båda. Och svaret därav otydligt/svamligt från mig då jag försökte placera författarna någon sekund. Men gav upp” skriver han till Aftonbladets reporter.

Michel Houllebecq

Michel Houllebecq är Frankrikes mest inflytelserika och internationellt kända författare.

Han fick sitt internationella genombrott med Elementarpartiklarna 1998, och har sedan dess framförallt uppmärksammats för Plattform (2001) som handlade om sexturism och islamistisk terrorism, Kartan och Landskapet (2010) som fick det prestigefulla Goncourt-priset, och Underkastelse (2015) som handlade om en islamistisk valseger i Frankrike och släppptes samma dag som terrorattacken mot Charlie Hebdo.

Marcel Proust

Marcel Proust (1871-1922) är känd för sin stora självbiografi På spaning efter den tid som flytt, som kom ut i sju delar på sammanlagt nära tretusen sidor mellan 1913 och 1927. Prost anses av kritiker och andra författare vara en av 1900-talets mest inflytelserika författare.

Läs även: Aftonbladet-chef rasar mot Fricks medverkan i SVT-program

Läs även: Strandhälls attack på Arpi: ”Yxhögern”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag