Här är hemliga krissamtalet som avslöjar att SVT mörkade inslag om Rinkeby

Bild ur inslaget som SVT Aktuellt sände på måndagskvällen. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Tisdag 25 aug 2015 2015-08-25
E-post 9150

STOCKHOLM Uppgifterna går isär om vad som egentligen hände när SVT Aktuellt gjorde ett inslag i Rinkeby med den kristna konvertiten Mona Walter. Enligt Walter berättar inte tevekanalen hela sanningen om vad som hände i Rinkeby och SVT-journalisten Ulrika Nandra vägrar svara på frågor från Nyheter Idag. Nu kan vi avslöja en hemlig inspelning där Walter, Nandra och säkerhetspersonal håller krismöte efter attacken.

SVT Aktuellt sände på måndagkvällen ett reportage om fundamentalism där de visade bilder från förorten Rinkeby. En av personerna som var med i inslaget heter Mona Walter, ursprungligen från Somalia, som konverterat till kristendom från islam. Hon uppfattas av många muslimer som en kontroversiell debattör och hon har tidigare uppmärksammats av medier.

Uppgifterna går isär om vad som hände i Rinkeby

I det inslag som SVT Aktuellt sände på måndagskvällen berättar tevekanalens reporter Ulrika Nandra att det blev en hotfull stämning på plats och vi ser bilder på hur situationen blir allt mer uppjagad. Enligt det inslag som SVT visar tvingas de till slut lämna Rinkeby då situationen blir ohållbar. Men trots att tevekanalen berättar om detta, menar Mona Walter att de har mörkat delar av händelseförloppet.

– När jag klev ut ur bilen och gick till torget blev vi snabbt omringade av 20-30 personer. Säkerhetsmannen skrek att vi skulle springa. Vi fick springa för våra liv, de kastade ägg och stenar hela vägen tillbaka till bilen, säger Mona Walter till Nyheter Idag.

I sin Facebookstatus menar Walter att SVTs bil blev vandaliserad och hon publicerar bilder som visar något som liknar ägg som kastats på en vit bil märkt med SVT-loggan. Men uppgiften om att bilen blev vandaliserad slår SVT Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson ifrån sig i ett Facebookinlägg.

Och ja, det var någon eller några som kastade ägg. Men nej, bilen blev inte vandaliserad. Och nej, vi hade inte poliser på plats”, stod att läsa i Johansson uppdatering på Facebook.

Men det finns fler uppgifter som Mona Walter skriver på sin Facebooksida. En av de uppgifterna är att kameramannen ska blivit tvingad att stänga av kameran när situationen blev hotfull i Rinkeby. Den uppgifter väljer dock Johansson att inte kommentera i Facebookstatusen.

SVT-reportern Ulrika Nandra vägrar svara på frågor

Nyheter Idag har talat flera gånger med Mona Walter som står på sig. Hon menar att situationen var långt mycket värre i Rinkeby än vad teve-tittarna får veta. När vi når SVT-reportern Ulrika Nandra över telefon vägrar hon svara på frågor. I ett första samtal vill hon återkomma efter att hon undersökt vad Nyheter Idag är för sida. Hon försökte sedan ringa upp igen och när väl Nyheter Idag kontaktar henne en andra gång vill hon fortfarande inte svara på några frågor.

– Jag tänkte höra hur du fick mitt nummer, frågar Nandra i telefonen.

Jag fick det av Mona Walter…

– Ja, nä för jag är inte intresserad av att medverka i någon intervju.

Men du kan inte bara svara på om bilen blev…

– Nä, som jag sa är jag inte intresserad av att medverka i någon intervju. Lycka till. Tack, säger Nandra varpå hon lägger på telefonen.

Flera kritiker menar i sociala medier att SVT medvetet vill tona ner hur pass allvarlig situationen är i förorter. Den bilden stärks av att Nandra vägrar ens svara på frågan om Walters uppgifter om att bilen ska ha blivit attackerad. Vi ville även ställa frågan om det stämmer att de tvingades stänga av inspelningen på den videokamera de hade med sig i Rinkeby.

Hemliga ljudinspelningen avslöjar vad SVT inte berättar

Vad varken Ulf Johansson eller Ulrika Nandra känner till är att Nyheter Idag har tagit del av en hemlig ljudupptagning precis efter det att SVT-teamet tillsammans med Mona Walter tagit sig i säkerhet. I den hemliga ljudupptagningen, som Nyheter Idag nu kan avslöja, får vi en helt annan bild av hur pass hotfull situationen verkligen var.

I ljudupptagningen bekräftas även Mona Walters påstående om att SVT tvingats stänga av kameran i samband med att situationen blev hotfull och de tvingades fly från platsen. Det är en uppgift som inte nämns varken i SVT:s inslag eller i Ulf Johanssons kommentar på Facebook.

– Jag sa att jag filmar inte, men då tittade han ner och så såg han att kameran rullade, säger en man, som vi uppfattar är SVTs fotograf, i ljudupptagningen.

Och precis när mannen avslutat den meningen fyller SVT-reportern Ulrika Nandra i.

– Han var ju och pillade på den, hör vi Nandra säga i ljudupptagningen.

– Jag var ju tvungen att slå av, så att…, fortsätter kameramannen.

SVT-reportern: ”Vi skulle kunna bli misshandlade”

Flera delar i det inspelade material som Nyheter Idag nu kan avslöja, vittnar om att situationen var långt mycket mer hotfull än vad som framgår ur reportaget i SVT Aktuellt. I ett stycke i inspelningen funderar reportern Ulrika Nandra på vad som hade hänt om de inte hade haft någon säkerhetspersonal med sig.

– Jag tycker som svensk kvinna att jag skall kunna röra mig ute vilken jävla tid på dygnet som helst, men om du och jag hade rört oss där ute kvällstid utan någon säkerhet, vad farao hade kunnat hända då? Vi skulle kunnat bli misshandlade, säger Nandra till Mona Walter.

På en annan ljudupptagning, strax efter när det skakade teamet har ett möte i vad Walter uppfattade var ett poliskontor, fortsätter samtalen. Där hör man Ulrika Nandra, tydligt skärrad, berätta vad hon lyckats spela in. Vi uppfattar henne som att hon filmat flykten från torget i Rinkeby.

Sedan ställer hon en fråga till någon ur säkerhetspersonalen.

–Vad händer nu? De har koll på Mona men inte på mig.

Svaret hon får från en säkerhetskillarna är tydligt. De bör inte vistas mer i Rinkeby eller någonstans i hela Järvaområdet. Det är helt enkelt för farligt för dem.

– Jag tror inte vi skall röra oss mer i området den här veckan. Vi rör oss inte mer i Rinkeby och Tensta. Och vill ni röra er någon annanstans så får vi diskutera det. Jag tror inte det är lämpligt i hela Järvaområdet att du är här igen Mona.

Senare på bandet ställer Ulrika Nandra ytterligare en fråga.

– Om vi inte hade fått iväg bilen i tid, vad hade hänt då? Jag var faktiskt riktigt rädd där.

Nyheter idag har varit i kontakt med en av säkerhetsvakterna. Han bekräftar i samtalet att han inte är polis. Han ville dock inte berätta var han arbetar utan uppgav endast att han ”arbetar med säkerhet”. Mona Walter har polisanmält händelsen och hon har även talat med Säpo.

Nedan kan du höra ett av de inspelade krissamtalen där Mona Walter och Ulrika Nandra deltar tillsammans med säkerhetspersonal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag