Här misshandlas Nyheter Idag och får kameran sönderslagen av ”antirasister”

Stillbild ur egen video. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 4 aug 2015 2015-08-04
E-post 9322

LEDARE Ett antal hundra personer samlades på Norrmalmstorg för att demonstrera mot en kampanj som Sverigedemokraterna står bakom. Kampanjen handlar om tiggeri och är uppsatt på tunnelbanestationen i Östermalm. I samband med att Nyheter Idag dokumenterade protester i Östermalms tunnelbana blev vi överfallna och misshandlade.

Jag befann mig precis vid spärren på tunnelbanan vid Östermalm och filmade när ett antal hundra personer demonstrerade mot Sverigedemokraternas kampanj om tiggeri. Med tiden fylldes det på mer och mer människor och stundtals skanderades ramsor med ett öronbedövande dån.

Polisen stod i rader och fler kom allt eftersom. Jag hade med mig en kille från Rumänien som hjälper mig, han är i 30-års åldern och fick vara ”ljudkille”. Han höll alltså en riktmikrofon som var kopplad till min kamera via en sladd. Efter en stund ställer jag mig på en av ”spärrarna” för att få överblick och vid det här laget var det riktigt tjockt med folk både innan och efter spärrarna.

Min rumänska kompis stod nedanför och höll mikrofonen. Plötsligt börjar folk slita ner SD-reklamen i omgångar och polis ingriper efterhand. Det börjar bli mer och mer uppjagad stämning och polisen agerar passivt. Det hjälper inte, äggen kommer farande och träffar poliser. De fortsätter stå still.

Plötsligt dras jag omkull och någon sliter i kabeln till mikrofonen. Det gick på någon sekund. Sedan sliter folk i kameran och jag får ett antal slag i ryggen*. Hamnar på marken tror jag, det fick fort. Folk skanderar och jublar, runt mig finns journalister från de stora tidningarna. En polis står bredvid.

Jag tittar på kameran som är rejält skadad. Tittar på min rumänske kompis. Han har fått en spottloska i ansiktet och ser skärrad ut. Ingen begrep vad som hände, förrän jag vänder mig om. Då står några tjejer och skriker att jag är rasist.

Nu är jag hemma, med värk i vänstra benet, rejält ont i ryggen, skrapsår och en rejält skadad videokamera – en kamera jag behöver för mitt arbete. Polisen ville inte ta någon anmälan på plats, de ville jag skulle avlägsna mig. Varför begriper jag inte, de stod ju och såg vad som hände. Kanske är de rädda för att ingripa, trots allt tolererade de att få ägg kastade på sig i omgångar utan att göra något.

Det är detta som är ”antirasism” enligt vissa. Att ta kampen. Och nej, jag säger verkligen inte att alla är såhär, långt ifrån. Men tillräckligt många för att folk på riktigt blir rädda. I efterhand jublar vissa på vänsterkanten på Twitter. Ett bra jobb skriver de om att jag åkte på stryk.

Så ja, grattis ni i AFA och andra ”utomparlamentariska” rättvisekämpar. Ni lyckades slå ner en zigenarjude. Ni har spottat en rumän i ansiktet. Allt för kampen. Ni har fått mig att bli mer trygg omgiven av högerextremister än av motsvarande grupp på vänsterkanten. Var det värt det?

*I videoklipp som visats efterhand ser det ut som att jag slog i ryggen mot spärren. Detta visste jag inte vid tillfället då jag inte har ögon i nacken. Flera personer vill göra gällande att hela händelsen är fejkad.

Nedan kan du se video från platsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag